Savez antifašističkih boraca: HRT ocrnjuje partizane

portalnovosti.hr
Autor/ica 19.9.2018. u 14:48

Savez antifašističkih boraca: HRT ocrnjuje partizane

Sramota je što se HRT na svom teletekstu ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu za objavljivanje istine o dječjem ustaškom logoru u Jastrebarskom, poručuju iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH

Hrvatska radiotelevizija (HRT) svako malo javnost iznenadi revizionističkim skandalom. Tako je prije nekoliko dana na teletekstu tog javnog medijskog servisa objavljena isprika

Hrvatskom žrtvoslovnom društvu zbog iznošenja istinitih informacija o dječjem logoru u Jastrebarskom. ‘Dana 25. kolovoza 2018. na teletekstu HRT-a objavljena je netočna informacija da je tog dana u Jastrebarskom održana prigodna komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i 76. godišnjice partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, budući da se radilo o 76. godišnjici partizanskog, a ne ustaškog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom. HRT se ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu’, stoji u isprici.

Takav potez HRT-a naišao je na brojne osude, pa i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). ‘Sramota je što se HRT na svom teletekstu ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu za objavljivanje istine o dječjem ustaškom logoru u Jastrebarskom. HRT valja podsjetiti da je nakon ustaško-njemačkog napada na Kozaru u ljetu 1942. ubijeno tisuće Srba, bilo tijekom napada ili kasnije u ustaškom logoru Jasenovac. Djeca tih ljudi su na svirep način oduzeta roditeljima. Otimana djeca, počev od 6 mjeseci života pa do 12 godina starosti, najprije su bila držana u logoru Stara Gradiška u krajnje nehumanim uvjetima. Tek kada je vijest o odnosu prema toj djeci stigla do Zagreba, Austrijanka Diana Budisavljević pokrenula je akciju za spas srpske djece’, ističu iz SABA-e.

Podsjećaju da je dio djece bio smješten u Sisku, gdje ih je čak 1.600 umrlo u uslovima u kojima ne bi opstali ni najzdraviji ljudi. ‘Dio djece bio je smješten u Jastrebarskom, u bivše konjušnice kao i u zgradu starog dvorca. Samo u roku od tri mjeseca u tom logoru je umrlo 468 djece, o čemu svjedoči i spomenik na mjesnom groblju u Jastrebarskom. Kada se govori o napadu, a u stvari o oslobođenju te djece iz logora, zar je i HRT prihvatila tvrdnju da su zločinci partizani? Pa ti borci su oslobađali djecu od ustaša. Temeljem HRT-ovog priopćenja proizlazi da su partizani napali djecu’, navodi se u saopćenju.

Iz Saveza sve zainteresirane, kako bi bolje shvatili cjelokupne događaje o logoru u Jastrebarskom, upućuju na knjigu Ivana Fumića ‘Djeca žrtve ustaškog režima’. ‘Bivši logoraši ovog logora koji, su na sreću, još živi i danas, mogu posvjedočiti što se u logoru Jastrebarsko stvarno dogodilo’, podsjećaju oni.

Na web stranicama Spomen-područja Jasenovac navodi se da su u napuštene barake talijanske vojske, u dvorac grofova Erdödy i franjevački samostan kraj Jastrebarskog, sredinom jula 1942. stigli prvi transporti djece iz logora u Staroj Gradiški, a zatim su dovedena djeca s logorskih ekonomija u Jablancu i Mlaki. U selo Rijeka, udaljeno tri kilometra od Jastrebarskog, dovedeno je oko 2.000 djece. U oba logora bilo je 3.336 djece. Prilikom napada na Jastrebarsko u avgustu 1942., partizani su iz logora odveli nekoliko stotina zdravije i odraslije djece, a katolička organizacija Caritas zbrinula je oko 500 mališana. Građani Zagreba, Jastrebarskog i okolnih mjesta preuzeli su 1637 djevojčica i dječaka.

Objavu na teletekstu prokomentirao je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. ‘Revizionizam ide toliko daleko da se partizansko oslobađanje ustaškog dječjeg koncentracijskog logora, na državnoj televiziji naziva napadom partizana na ‘dom za ratnu siročad’. Još je samo nedostajalo da napišu: divljačkog napada krvožednih partizana’, napisao je Beljak na Twitteru.

portalnovosti.hr

portalnovosti.hr
Autor/ica 19.9.2018. u 14:48