Sarajevo na jedan dan postalo mjesto preko 50 različitih kultura

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:26

Sarajevo na jedan dan postalo mjesto preko 50 različitih kultura

Interfaith Peace Evening je događaj koji je organizovan od strane nevladine organizacije Youth for Peace i međureligijske mreže United Religion Initiative u Sarajevu u sklopu URI Global Leadership Gathering-a koji se održava u Sarajevu od 10-15. septembra.

Ove godine je Sarajevo izabrano za mjesto održavanja ovog velikog događaja zahvaljujući organizaciji Youth for Peace koja je u URI-jevom krugu saradnika.

Projekt koordinator Youth for Peace Samira Fatma Baručija istakla je da je jako ponosna što je ove godine organizacija Youth for Peace domaćin ovako velike manifestacije.

„Danas imamo ljude iz čitavog svijeta koji su došli u Sarajevo, prešli veliki put kako bi odali počast našoj historiji i baš sa ovog mjesta govorili o značaju mira i važnosti rada sa mladim ljudima“, rekla je Baručija.

Izvršni direktor URI-ja Viktor Kazanjin rekao je da je Sarajevo kroz historiju bilo susret razlitičih ljudi iz različitih tradicija i kultura i raznih vjerskih zajednica.

„Zahvaljujući organizacijama kao što su Youth for Peace kao i mnogim drugim osobama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine, danas Sarajevo opet postaje zajednica suživota i svjetionik nade za sve nas. Sarajevo pokazuje kako možemo biti jedno u našim različitostima“, istakao je Kazanjin.

U sklopu petodnevne manifestacije, učesnici su obilazili vjerske objekte Sarajeva, a posjetili su također i Hercegovinu i naučili nešto novo o BiH.

Youth for Peace dobio nagradu od URI-ja

Youth for Peace je organizacija koja je prepoznata i u svijetu. U sklopu ovog event-a, organizacija United Religion Initiative i njen izvršni direktor Viktor Kazanjin uručili su nagradu URI-ja „William K.Bowes Award“ organizaciji Youth for Peace za njihov aktivan angažman u URI mreži koju čine 889 organizacija širom svijeta. Ovu nagradu primio je predsjednik Youth for Peace-a Daniel Eror.

tačno.net
Autor/ica 17.9.2017. u 10:26