Protesti na Dan grada Sarajeva zbog nenabavki vakcina

“Sarajevo je u stanju izboriti se! Ovo je borba za život! Pridružite se”

Elmedina Šabanović
Autor/ica 5.4.2021. u 15:19

“Sarajevo je u stanju izboriti se! Ovo je borba za život! Pridružite se”

Foto: FB

Zbog sve većeg nezadovoljstva zbog nenabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, šest građanki se udružilo i na Facebooku najavilo održavanje protesta „Borba za život“ u Sarajevu 6. aprila. Protest će simbolično biti organizovan na Dan grada Sarajeva, kada je ovaj grad odnio pobjedu nad fašizmom. U pozivu na protest istaknuto je da je Sarajevo u stanju izboriti se i da je ovo borba za život!

U opisu događaja na Facebook stranici organizatorice su pozvale sve građane da se 6. aprila zajedno odbrane od onih koji se bezočno igraju životima građana BiH.

„Vođene željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera, krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska)“, navedeno je.

Kako je za portal Tačno.net kazala Aida Feraget, jedna od šest organizatorica ovog protesta, razlog što uopće pokreću proteste jeste da su nam zbog nerada federalne i državne vlasti ugroženi životi.

„Naši životi su nešto s čime se oni kockaju i što koriste za politička prepucavanja. Isto tako, bilo je puno pitanja zašto se direktno ne targetira Klinički centar u Sarajevu, jer je to kao izvor svog zla. Promjenom Vlade FBiH mijenja se i kompletno rukovodstvo KCUS-a. Upravo zato je jako bitno da svako onaj kome nije dobro i kome je drag njegov život bude sutra s nama“, dodala je Feraget.

Na pitanje da li je moralna odgovornost predstavnika vlasti na federalnom i državnom nivou da podnesu ostavke zbog neadekvatnog obavljanja posla, rekla je da se u istu rečenicu ne mogu staviti moralna odgovornost i Fadil Novalić.

„Ne možete u istu rečenicu staviti moralnu odgovornost i Fadila Novalića kojem se u ovom trenutku dok pričamo održava suđenja za pronevjere za procese tokom perioda nabavke respiratora. Neka ga SDA-u uzme sebi i neka ga stavi kao šefa partije i neka ga njeguju i rade šta hoće, ali neka ga skinu sa mjesta sa kojeg se direktno odlučuje o mom životu i životu mog djeteta.“

Organizatorice protesta uputile su svoje zahtjeve nadležnima koji su odgovorni za nenabavku vakcina.

  1. Neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bi bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom.
  2. Imenovanje novog saziva VM BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim Planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije COVID-19.
  3. Hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Rok za navedene zahtjeve je sedam dana, do 13. aprila 2021. godine, jer kako su kazale organizatorice, svaki dan je kockanje sa životom.

Feraget je na pitanje šta možemo da očekujemo ukoliko se nadležni ogluše na zahtjeve kazala da je „njihovo da ne reaguju, a naše je da nastavimo insistirati, pa vidjet ćemo ko će prije popustiti i pod kojim mjerama.“

Mjesto okupljanja za vozila koja učestvuju u protestima je plato ispred Željezničke stanice. Tačka okupljanja za pješake je plato ispred Zemaljskog muzeja. Na oba punkta nalazit će se volonteri koji će dijeliti obilježja, transparente i detaljne instrukcije za kretanje.

SATNICA:

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

12:35 – 13:00 Protestna šetnja/vožnja prema Vladi Federacije BiH

13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

„Sarajevo je u stanju izboriti se! Ovo je borba za život! Pridružite se“, naglašeno je.

Elmedina Šabanović
Autor/ica 5.4.2021. u 15:19