Samantha Power razgovarala sa novinarima istraživačima u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 20.1.2022. u 10:35

Samantha Power razgovarala sa novinarima istraživačima u Sarajevu

Foto: Oslobođenje

Glavna administratorica USAID-a Samantha Power, koja se snažno zalaže za slobodu medija, razgovarala je s novinarima istraživačima.

Samantha Power, glavna administratorica USAID-a, koja je sinoć doputovala u dvodnevnu posjetu našoj zemlji, svoj prvi sastanak imala je u redakciji Oslobođenja.

Podrška SAD-a visokom predstavniku

Uoči posjete našoj zemlji, Power je razgovarala sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Razgovarano je o trenutnoj političkoj krizi u zemlji, važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude. Administratorica je potvrdila podršku SAD-a visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije. Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.  Administratorica i visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2”, kazala je portparolka USAID-a Rebecca Chalif.

U redakciji Oslobođenja dobitnica Pulitzerove nagrade, koja se snažno zalaže za slobodu medija, razgovarala je s novinarima istraživačima.

Goste je dočekala glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, koja je zajedno s kolegama Sinišom Vukelićem iz banjalučkog Capitala, Šteficom Galić, glavnom urednicom portala Tacno.net i Eldinom Karićem glavnim urednikom Žurnala, predočila s kojim se sve problemima mediji suočavaju u svojim nastojanjima da Bosancima i Hercegovcima ponude potpune i tačne informacije i različita stajališta.

Foto: Oslobođenje

Tokom posjete našoj zemlji Power će potvrditi opredijeljenost SAD-a za partnerstvo sa građanima ove zemlje pri njihovim nastojanjima da izgrade demokratsku i prosperitetnu budućnost.

“Administratorica će sarađivati ​​sa USAID-ovim lokalnim nevladinim partnerima, u oba bh. entiteta i iz svih većih etničkih grupa. Ona će se sastati sa vladinim zvaničnicima, aktivistima civilnog društva i omladine, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelima iz rata u BiH. Svi njeni angažmani će naglasiti snažnu predanost Sjedinjenih Država promicanju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH”, navedeno je uoči dolaska Power u BiH.

Na svom Twitter nalogu objavila je videoporuku upućenu građanima Bosne i Hercegovine.

Ona se na početku svog obraćanja prisjetila svog novinarskog posla, kada je tokom rata u našoj zemlji radila kao dopisnica.

– Povratak u Bosnu i Hercegovinu je bio jako dirljiv za mene jer sam tu živjela i radila kao mlada ratna dopisnica u 1990-im. Danas sam ovdje kao Administrator USAID-a, nevjerovatno ponosna na programe koje smo podržavali tokom 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ponosna sam na ulaganja u ekonomske prilike, u mlade ljude u nezavisne medije, kao i u antikorupcijski rad, rekla je Power.

Govoreći o svom dolasku u našu zemlju, Power ističe kako će imati priliku razgovarati sa istinskim liderima u našoj zemlji.

– Imat ću priliku da se tokom narednih nekoliko dana sretnem sa istinskim liderima u ovoj zemlji, ljudima koji odbijaju da odustanu od slobode, jedinstva i prosperiteta. Zaista sam uzbuđen što ću sjesti s njima i čuti njihovo mišljenje šta još možemo učiniti da podržimo stvaranje demokratske odgovornosti u Bosni, kazala je ona.

Smatra kako je trenutna politička situacija u našoj zemlji veoma izazovna, ali da je njen dolazak odlična prilika za prenošenje podrške SAD-a za našu zamlju.

– Ovo je teško vrijeme za narod ove zemlje, veoma izazovna politička dešavanja, ali i odlična prilika za mene da prenesem trajnu podršku SAD-a i američkog naroda ovom nevjerovatno važnom partnerstvu između naše dvije zemlje, ističe Power.

Oslobođenje.ba

tačno.net
Autor/ica 20.1.2022. u 10:35