Sa demonstracija u Srbiji poručeno: Protestujemo protiv onih koji su ubijali i Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 26.8.2023. u 09:26

Sa demonstracija u Srbiji poručeno: Protestujemo protiv onih koji su ubijali i Sarajevo

foto: Danas/FoNet/Milica Vučković

Protesti “Srbija protiv nasilja” održani su u petak, 25. augusta, u nekoliko gradova u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Zrenjanin, Gornji Milanovac, Kragujevac, Niš i Jagodina, Požarevac, Vršac… Večeras će protesti biti održani u Beogradu što će ih činiti 17. po redu.

Građani Novog Sada okupili su se u petak uvečer i krenuli u 12. po redu protesnu šetnju protiv nasilja. Šetnja je prošla kroz dvije centralne ulice, a glavni transparent bio je “Studenti protiv nasilja”.

Okupljenim su se obratili pisac i odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković, kao i Ranka Kašiković, zaštitno lice kampanje “Jači od političkog pritiska”.

Atanacković je čestitao novosadskim aktivistima na borbama koje vode kako bi zaštitili svoj grad, napominjući da “ovo vrijeme obilježavaju ljudi koji mrze gradove i dižu lažne jer prave nikada nisu razumjeli”.

“To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik, koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug”, istaknuo je on.

Na kraju protesta ponovljeni su zahtjevi koji se ne mijenjaju od prvog protesta održanog maju, dok je novo okupljanje u više srbijanskih gradova zakazano za prvi septembar.

Od ranije poznati zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama s nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Također, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju. Zahtijevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima od ranije su i smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Također, organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” najavili su za subotu šetnju “medijskom rutom” do RTS-a i Regulatornog tijela za elektronske medije (REM). Protest počinje u 19 sati kod Skupštine Srbije. Osim toga, danas oko 14 sati, organizacije okupljene oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i drugih pokreta i organizacija blokirat će most Gazelu i autoput kod Sava centra.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 26.8.2023. u 09:26