Rudari najavljuju izlazak na ulice: Elektroprivreda BiH traži ispunjavanje norme, a neće da obnovi opremu

Miren Aljić/oslobodjenje.ba
Autor/ica 17.11.2021. u 08:58

Rudari najavljuju izlazak na ulice: Elektroprivreda BiH traži ispunjavanje norme, a neće da obnovi opremu

foto: Vijesti.ba

Upravni odbor Samostalnog sindikata rudara FBiH danas će u Tuzli najaviti proteste koji bi trebali biti održani 23. novembra u Sarajevu

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas u Tuzli organizuje vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati odluku o izlasku na masovne proteste 23. novembra u Sarajevu. Povod za proteste je aktuelna situacija u rudnicima u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH, s posebnim osvrtom na najavljenu primjenu novih pravilnika o radu i radnom učinku u Rudnicima uglja Kreka.

Kako nam je kazao Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, primjenom novih pravilnika prekršile bi se odredbe granskog kolektivnog ugovora.

Kantonalni sud u Tuzli poništio je odluku nižeg suda o zabrani slanja 111 rudara Kreke na prekid rada i vratio je na ponovno odlučivanje

– S ovim potezom, najavom o jednostranoj primjeni novih pravilnika od Koncerna EPBiH, u potpunosti se ruši koncept socijalnog dijaloga, jer ovakva odluka je donesena bez usaglašavanja sa Sindikatom i vijećem zaposlenika. Ukoliko se primijene novi pravilnici, time će se prekršiti i kolektivni ugovor, jer će novi pravilnici zamijeniti stare koji su proizašli iz kolektivnog ugovora i time će se narušiti nivo ostvarenih prava radnika u rudnicima Koncerna EPBiH, kazao nam je Husić.

Podsjećamo, problemi u Rudnicima uglja Kreka traju posljednjih nekoliko mjeseci, a kulminirali su nakon odluke uprave rudnika i EPBiH da na prestanak rada pošalju 111 rudara ovog rudnika početkom avgusta. Ovakvu odluku EPBiH je donio nakon što Kreka nije ispunila plan proizvodnje, koji, kako rudari tvrde, nije ni mogao biti ispunjen, jer je oprema s kojom rudari rade zastarjela i jer EPBiH nije uložilo ranije usaglašeni novac u modernizaciju rudnika. Najveći problem je predstavljao površinski kop Dubrave, u kojem je proizvodnja stopirana na nekoliko mjeseci zato što je firma TTU Energetik, čiji je EPBiH vlasnik, nekoliko mjeseci kasnila s popravkom tračnog sistema prevoza uglja unutar rudnika.

Rudari poručuju da su jedinstveni i da neće dozvoliti manipulisanje istinom niti će dozvoliti ovakvo poigravanje s ljudskim sudbinama.

– Uvjeren sam da ćemo imati jednoglasnu podršku svih sindikalnih organizacija, jer ako EPBiH i uprave rudnika u ovakvoj situaciji u društvu pokušavaju devastirati socijalni dijalog i narušiti nivo ostvarenih prava radnika, mi ćemo izaći na ulice i pozvati na odgovornost sve one koji su doveli do ovakvog stanja, a na kraju zatražiti smjenu odgovornih u EPBiH i u rudnicima, dodao je Husić.

oslobodjenje.ba

Miren Aljić/oslobodjenje.ba
Autor/ica 17.11.2021. u 08:58