Riječka Panorama objavila na naslovnici fotografiju Giorgie Meloni, čime ponovno uzdiže neoiredentizam i fašizam!

Armando Černjul
Autor/ica 6.10.2022. u 08:45

Riječka Panorama objavila na naslovnici fotografiju Giorgie Meloni, čime ponovno uzdiže neoiredentizam i fašizam!

Foto: Tilli Černjul/Naslovnica Panorame iz Rijeke

Ilaria Roochi, glavna i odgovorna urednica lista koji izlazi na talijanskom jeziku tvrdoglavo nastavlja svoju praksu, a Ministarstvo kulture i medija RH sufinancira tu tiskovinu

U novom broju polumjesečnika Panorama koji izlazi na talijanskom jeziku u Rijeci i koji, uz dnevni list La Voce del popolo, koji već duže razdoblje uzdiže talijanski neoiredentizam i neofašizam o kome sam kritički pisao na ovom portalu, ponovno ponavlja rabotu! Čini se da glavnu i odgovornu urednicu Ilariju Rocchi i Errola Superina, direktora “Edita, koji je nakladnik listova i časopisa te knjiga, ne djeluju kritiku. Najnoviji negativan potez Ilarije Rochi jest da je povodom pobjede Giorgie Meloni (zajedno sa Matteom Savinijem i Silvijom Berlusconijem), predsjednice stranke Fratelli d’Italia (Talijanska braća), na naslovnici objavila njezinu fotografiju. Netko će mi, možda, uputiti kritiku da su i ostali mediji u Hrvatskoj i republika bivše SFRJ, uz izvještaje i komentare objavili fotografiju buduće premijerke Republike Italije. To je točno, ali velika je razlika objaviti fotografiju postfašistkinje Meloni preko cijele naslovne strane! Glavna i odgovorna urednica Rocchi ujedno je autorica članka na dvije stranice, formata proustaškog Hrvatskog tjednika iz Zadra, pod naslovom “L’Italia s’e dest(r)a” (Italija je desničarska), s simptomatičnim, podnaslovomm “La destra vince le elezioni 2022: un risultato storico, che secondo la stampa internazionale apre a un terremoto politico” (Desnica je pobijedila na izborima 2022: povijesni rezultat, koji prema stranim medijima otvara politički zemljotres).

Ilaria Rocchi: Meloni je lokomotiva…!

U međunaslovu članka “La marcia di Giorgia” (Marš Giorgie), koji mi liči na “Marš na Rim” 1922. godine (100-godišnjica Mussolinijevih fašista), autorica piše da je ona, kao i njezina politička stranka, lokomotiva desnog centra. Kome soli pamet I.R. da Melonijevu i Mattea Salvinija naziva desnim centrom (to je služben stav), ali nepobitna je činjenica da su njih dvoje postfašisti!! Meloni je bila član neofašističke stranke Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionaler (MSI-DN) – Talijanski socijalni pokret – Nacionalna desnica (TSP-ND) i  postfašističke stranke Alenza Nazionale (Nacionalna aliansa)!! Dok je Salviniju izdala knjigu fašistički nakladnik, ali ni on ne prihvaća da je zato fašist.

Koja je to lokomotiva Meloni  pokazat će vrijeme, od dana kada će postati premijerka do dana kada će joj isteći mandat. Nema dvojbe da je trojac Salvini-Berlusconi-Meloni (njihove stranke su bili redom objavljene na listićima za glasovanje i kada su mediji objavili konačne rezultate) su zaslužni izvojevali pobjedu. Tako su odlučili birači…

Predsjednica Vlade ekstremne desnice iz doba Mussolinija

Objavila je rezultate glasovanja, kao i podatak da su za trojac glasova Talijani u Hrvatskoj, ali nije komentirala da je to velika sramota. Ali je zato istakla da su različiti mediji i televizije – nije poznato zbog čega ne navodi njihove nazive – objelodanili da će Meloni biti “PREDSJEDNICA TALIJANSKE VLADE EKSTREMNE DESNICE OD VREMENA MUSSOLINIJA” (pod. A. Č.). Dobro da je I.R. upoznala svoje čitatelje da je BBC emitirala kako FdI (Frateli d’Italia – op. A. Č.) ostaje “POLITIČKA STRANKA UKROJENA U POKRET POSLIJE RATA ROĐEN OD FAŠISTA I DIKTATORA BENITA MUSSOLINIJA” (pod. A. Č.).

I.R. je objavila ono što smo već pročitali i što su prenijeli mediji u republikama bivše Jugoslavije, a to je izjava Melonijeve: “Ja sam Giorgia, jedna žena, jedna majka, Talijanka, kršćanka”. Štoviše slažem se s autoricom da je Meloni objavila da treba oduzeti odličja Titu (nije oslovila ni maršal Tito, ni predsjednik SFRJ Tito, ni predsjednik SKJ, ni Tito glavni tajnik nesvrstanih država. Isto tako, izvučene su Melonije riječi iz 2014. godine o tomu da je bila protiv Hrvatske da uđe u Europsku uniju i pretenzijama prema Istri, Rijeci i Dalmaciji.

Što se javljaju SDP-ovac Komadina i IDS-ovac Paus?

I da su se tomu suprotstavili župan Primorsko-goranske županije Stanko Komandina i predsjednik lokalne poltičke stranke Istarskog demokratskog sabora (IDS) Dalibor Paus. Iako su obojica političara – Komadina je SDP-ovac – bilo bi im najbolje da su šutjeli!! Što oni imaju govoriti protiv Melonijeve kada nemali broj članova riječkog SDP-a i IDS-a godinama šuruju s talijanskim neoiredentistima i neofašistima!! Je li drug Komadina zaboravio da je SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel u Rijeci primio militantnog neofašističkog gradonačelnika Rima Giannija Elemanna, zastupnika Hrvatskog sabora Furija Radina i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Tog istog Elemanna u Puli je ugostio bivši predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Nino Jakovčić!

Ima nas mnogo koji nismo zaboravili da su prvi istarski župan Luciano Delbianco i poznata članica IDS-a Loredana Bogliun-Debeljuh (jedno je vrijem bila podžupanica IŽ) koji su na 1. istrijanski kongres koji je održan 1995. godine u Puli i na kojem su navedeno dvoje pozvalo velik broj neoiredentista i neofašista! A ove godine Gradsko vijeće donijelo je odluku da se dio bivše Obale maršala Tita nazove Riva Luciano Delbianco! Nečuveno: čovjek je, osim toga, promijenio tri političke stranke, od SKJ, člana IDS-a iz kojeg je izbačen i osnovao Istarski demokratski forum (IDF)!!!

Bez komentara o glasovanju Talijana za Giorgi Meloni!

I.R. je objavila tek dvije rečenice o glasovanju Talijana u Hrvatskoj  i Sloveniji, te bez komentara što je nedopustivo! Zašto nije objavila kako to da su Talijani u Hrvatskoj za Senat i Cameru glasovali za Ligu za Salvinija premijera-Naprijed Italija-Talijanska braća? Kako će komentirati kad su ona i velika većina desničari, a njihov je zastupnik u Saboru već 24 godine dr. sc. Furio Radin, sadašnji potpredsjednik tog visokog hrvatskog doma i koji se odavno prodao HDZ-u! Da nije tako zasigurno ne bi ga nikad postavili za potpredsjednika… Taj “antifašist” koji za sebe tvrdi da je antifašist više je nego zabrinjavajući. Nakon što sam na portalu SABA RH – Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske objavio o pobjedi Giorgie Meloni (prenijeli su portali Tačno.net iz Mostara i Tiramola iz Umaga), on se našao uvrijeđen i telefonom tražio odgovorne osobe navedene organizacije i optužio me da o njemu pišem laži.

Postavlja se pitanje: zašto Furio Radin nije odgovorio na moj članak, što mu je ponuđeno? Odgovor je jednostavan; da je poslao odgovor, znao je da bih ga zasuo novom novinarskom paljbom ne sam o tomu da je bio u Trstu na sastanku s bivšim neofašističkim senatorom Renzom de’Vidovichem, nego i druge zabrinjavajuće “neofašističke  poslastice”…

Radin s neoiredentistima i neofašistima u Zadru

Sjeća li se dr. sc. Furio Radin dana kada je s neoiredentistima i neofašistima zrakoplovom doputovao u Zadar s najpoznatijem neofašistom Robertom Meniom (sebe je uvijek smatrao fašistom). To mi je 2008. godine potvrdio na jednom neofašističkom skupu u Rimu na kojem je političar, član IDS-a Ivan Corrado Pauletta, bivši član SKJ, predstavio svoj projekt “Istra zemlja” koji je osudila hrvatska vlast i brojne političke stranke u Republici Hrvatskoj. S tog skupa jedini hrvatski novinar koji je na duplerici objavio izvještaj i brojne fotografije ratnih zločinaca i neofašista koji su bili na skupu i pljeskali Pauletti. Kad su dužnosnici IDS-a pročitali izvještaj, sazvali su sastanak i osudili svog člana i jednog od osnivača IDS-a, a i trebalo ga je izbaciti iz stranke! Paulettu je osudilo Predsjedništvo Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije.

Da se vratim boravku u Zadru u kojem su bili na skupu Zajednice Talijana, a među ostalim bio je bivši neofašist i senator Lucio Toth, potalijančeni Židov, rođeni Zadranin koji je živio u Rimu, ministar za odnose s Parlamentom Carlo Giovanardi, politikant koji je promjenio četiri političke stranke (!) i ne jedanput dijelio lekcije hrvatskim novinarima u Puli.

Na kraju da još nešto veoma važno kažem o doktoru psihologije Furiju Radinu: on telefonom naziva osobe koje su nadležne za objavljivanje mojih članaka i govori im da je u Koordinaciji za ukidanje pozdrava Za dom spremni, fašističkih i ustaških znakovlja te za izmjenu Kaznenog zakona. Rekao je da je s njim u Koordinaciji, među ostalim, prof. dr. Milorad Pupovac, predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Ovime poručujem profesoru  Pupovcu da pažljivo pročita ovaj članak i donese odluku ima li smisla da ima bilo kakvog posla s Furijom Radinom… Uostalom, pregledao sam internetske stranice je li postoji navedena Koordinacija i nisam pronašao ni slovca! Osim toga, ta Koordinacija nije registrirana, pa bi doktor psihologije Furio Radin trebao razmisliti o tomu da prestane širiti dezinformacije! Jer, ako se radi o skupini koja se sastaje u kafiću, restoranu ili na sličnom mjestu i govore o zabrani pozdrava Za dom spremni, fašističkim i ustaškim znakovljima, te izmjeni Kaznenog zakona, to je njihova privatna stvar!!!

Zašto potpredsjednik Hrvatskog sabora F.R. sve te izmišljotine ne ostavi po strani i predloži i stavi na dnevni red Sabora? Najvjerojatnije ga je trta od HDZ-ove vlasti…!

Armando Černjul
Autor/ica 6.10.2022. u 08:45