Reuf Bajrović: Bakir Izetbegović treba da se pridruži Amiru Zukiću u Zenici

tačno.net
Autor/ica 6.6.2017. u 10:29

Reuf Bajrović: Bakir Izetbegović treba da se pridruži Amiru Zukiću u Zenici

Građanski savez (GS) obavještava ovim putem javnost da smo došli u posjed dokumenta Tužilaštva Kantona Sarajevo koji ne ostavlja nimalo sumnje da je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA saučestvovao u trgovini uticajem zbog kojeg su optuženi generalni sekratar i potpredsjednici SDA Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić.

U dokumentu čiju autentičnost smo potvrdili, a riječ je o prijedlogu za pritvor Eseda Džananovića, jednog od optuženih u predmetu „Bosna”, Izetbegović se eksplicitno navodi kao jedan od Džananovićevih nalogodavaca.

U dijelu dokumenta u kojem kantonalno tužilaštvo traži njegov ostanak u pritvoru, obrazlažući rizik od Džananovićevog uticaja na svjedoke, navodi se: „Navode da je osumnjičeni Esed Džananović uticao na zapošljavanje potkrepljuje i izjava D.Z. da je zaposlen u ED Sarajevo uticajem Džananović Eseda, a nakon što je to od njega zatražio I.B. koji obnaša visoku javnu dužnost kao političko stranačka osoba.” ED je skraćenica za Elektrodistribuciju.

GS će u narednim danima objaviti dokument u cjelini, ako to prije nas zbog interesa javnosti i nakon ovog saopštenja ne uradi Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Bakir Izetbegović nije svakodnevni građanin BiH i za njega treba da važe mnogo viši standardi javnosti. Šokantno je da je član najvišeg, direktno izabranog organa vlasti Bosne i Hercegovine uključen u korupciju prvog reda, a da kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije našlo za shodno niti da o tome obavijesti javnost.

Potpuno je drugo pitanje potpuno odsustvo tužilačkog integriteta, pa ako ćemo pošteno i elementarne građanske i ljudske hrabrosti koja jedina objašnjava to što Izetbegović nije pozvan barem na saslušanje u tužilaštvo. Kantonalno ili državno, svejedno.

Ovo još jednom pokazuje da u državi kojom vlada SDA ne vladaju nikakvi zakoni, da je „pravda” selektivna i diskriminatorna i da važi samo za one koji se suprotstave vladajućoj kliki. Svako drugi na Izetbegovićevom mjestu bi bio u zatvoru. Naše „revno” pravosuđe je u stanju sirotinju poslati u zatvor zbog ukradene vreće krompira, ali zato pred vlašću sluganski šeni već četvrt stoljeća.

GS od Izetbegovića traži da se barem pokuša udostojiti da objasni građanima Bosne i Hercegovine čije je povjerenje ovako đilkoški i kriminalno prokockao svoj udio u kriminalu vezanom za trgovinu uticajem vrha SDA. Izetbegović je građanima obećao i zbog toga dobio izbore, sto hiljada radnih mjesta, a ne namještanje stranačke klijentele u Elektrodistribuciju.

Izetbegovića pozivamo da to uradi ne da nas uvjeri u svoju nevinost, nego da sačuva dignitet institucije koja je odbranjena krvlju mnogih čestitih i poštenih građana ove zemlje i koja je postojala i prije njega i njegovog oca i postojaće zauvijek i poslije svih nas.

GS se koristi ovom prilikom da još jednom ukaže da je i ovo jedan u moru dokaza da jaka SDA uvijek i istorijski gledano znači slabu BiH. I stoga još jednom pozivamo nama srodne stranke da čim prije i u najkraćem mogućem roku i konačno započnemo otvorene i iskrene razgovore o zajedničkom nastupu na narednim izborima, stoji u saopštenju GS-a.

tačno.net
Autor/ica 6.6.2017. u 10:29