Republika Makedonija u novom regionalnom kontekstu

tačno.net
Autor/ica 3.10.2017. u 10:56

Republika Makedonija u novom regionalnom kontekstu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa predavanja „Zapadni Balkan i EU“ organizira predavanje red. prof. dr. Ljubomira Frčkoskog, bivšeg ministra unutarnjih i vanjskih poslova Republike Makedonije sa naslovom Republika Makedonija u novom regionalnom kontekstu koji će se održati u ponedjeljak 9. oktobra/listopada 2017, u 16.00 sati, u hotelu »Lev«, 13. sprat/kat, dvorana »Center«, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Prof. dr. Ljubomir Danailov Frčkoski je redovni profesor međunarodnog javnog prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu „Sveti Kiril i Metod“ u Skopju. Obavljao je dužnost ministra unutarnjih i vanjskih poslova Republike Makedonije te je bio kandidat za predsjednika države. Jedan je od najaktivnijih in najprepoznatljivijih intelektualaca na makedonskoj javnoj sceni.

Republika Makedonija je poslije nekoliko godina političkih turbulencija dobila novu Vladu Republike Makedonije 31.maja 2017 na čelu sa premijerom Zoranom Zaevim (SDSM).

Na predavanju će dr. Frčkoski govoriti o aktualnoj situaciji u Makedoniji i njenom pozicioniranju u novom regionalnom kontekstu na Zapadnom Balkanu sa naglaskom na članstvu u NATO-u i EU. Makedoniju poslije parlamentarnih izbora čekaju lokalni izbori, koji će se održati 15.oktobra 2017.

Predavanje će biti na jezicima južnoslavenskih naroda. Poslije predavanja slijedi razgovor sa gostom, kojeg će voditi doc. dr. sc.  Zijad Bećirović prof. dr. sc. Ernest Petrič.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linkuhttp://www.ifimes.org/en/livestream

tačno.net
Autor/ica 3.10.2017. u 10:56