REKONSTRUKCIJA PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU MOŽE OTPOČETI

Sergio Šotrić
Autor/ica 5.4.2018. u 09:31

REKONSTRUKCIJA PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU MOŽE OTPOČETI

FEDERALNA BRIGA O NACIONALNIM SPOMENICIMA BIH

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH, Zora Dujmović i pomoćnica direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, Alma Ferizović Pavlović, dostavile su na traženje Agencije „Stari grad“ u Mostaru zajedničku pismenu saglasnost za privremeno izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča iz kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru – nacionalnog spomenika BiH, kako bi se obavili neophodni stručni zahvati na sanaciji i rekonstrukciji spomen obilježja mostarskim rodoljubima i patriotama, poginulim između 1941. i 1945. godine na strani antifašističkog otpora Evrope i svijeta protiv sila Hitlerove fašističke koalicije.

Ova aktivnost Agencije „Stari grad“ Mostar uslijedila je nakon serije vandalskih nasrtaja zasad nepoznatih osoba koje su, djelujući organizirano i očigledno u dužem vremenskom periodu, sistematski oskrnavile ili potpuno uništile više stotina kamenih cvjetova sa imenima palih rodoljuba Mostara, načinivši veliku štetu na cijelom kompleksu koja se već mjeri stotinama hiljada maraka. Tako je polovinom februara ove godine zabilježen još jedan vandalski nasrtaj nepoznatih osoba na sadržaje spomeničkog kompleksa kada je polomljeno i uništeno preko 180 kamenih spomen ploča, te iščupano iz zemlje 29 betonskih postolja na koja se postavljaju spomen ploče. Cijeli slučaj je, kao i u više navrata ranije, uredno prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK, te je urađen i policijski uviđaj.

Oštećene ili polomljene kamene ploče, koje izgledom i porukom kakvu je želio poslati arhitekta Bogdan Bogdanović, autor Partizanskog spomen groblja, simbolizuju posječena stabla, sada su pohranjene u kompleksu Javnog preduzeća „Komos“, dok se uporedo pripremaju aktivnosti na ponovnoj izradi „cvjetova“ koji su trajno uništeni.

U zajedničkom pismu Agenciji Stari grad“, gospođe Dujmović i Ferizović, zalažu se za zajedničku aktivnost svih nadležnih institucija radi dogovora oko provođenja sistemskih mjera trajne zaštite i brige o svim nacionalnim spomenicima na nivou Federacije BiH. Kada je u pitanju kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru, sugeriše se obezbjeđenja spomenika, uz obavezan fizički i video nadzor cijelog kompleksa, kao i iznalaženje trajnih rješenja za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Cijelu aktivnost oko animacije javnosti i nadležnih federalnih i državnih organa vlasti o potrebi hitne rekonstrukcije, obnove i zaštite ozbiljno devastiranog nacionalnog spomenika u Mostaru, koji se tretira kao istinsko i prestižno remek djelo među antifašističkim spomenicima na prostorima bivše Jugoslavije, započeo je prije tri mjeseca Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazi Sergej Sergio Šotrić.

Akciju su podržali i pozdravili ne samo građani Mostara, nego i cijele BiH. Na poziv predsjednika Odbora, Sergeja Šotrića, i brojnih Mostaraca, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, su posjetili Partizansko spomen groblje u Mostaru, kada su se na licu mjesta uvjerili u razmjere devastacija i ogromne materijalne štete. Oni su pokrenuli čitav niz organizacionih i drugih aktivnosti kako bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i zaštita ovog nacionalnog spomenika BiH, kako se očekuje, bila urađena već ovog proljeća.

Sergio Šotrić
Autor/ica 5.4.2018. u 09:31