Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

tačno.net
Autor/ica 22.11.2017. u 16:19

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Prvostepana presuda na koju se čekalo više od dvadeset godina izrečena je danas u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Tužilaštvo tribunala mu je na teret stavljalo 11 tačaka optužnice.

Tim povodom institucije EU i BiH dale su sljedeća saopćenja.

Izjava glasnogovornice Evropske unije o presudi MKSJ-a u slučaju Ratka Mladića: “Današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Ratka Mladića se dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid počinjen u Srebrenici. Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije. Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja.”

SDU: “Rukovodstvo SDU BiH ovim putem izražava zadovoljstvo sa doživotnom kaznom izrečenim vojnom komandantu Bosanskih Srba u agresiji na BiH Ratku Mladiću, koju je izrekao Haški Tribunal za bivšu Jugoslaviju. Doživotna kazna ne može vratiti žrtve, niti može biti satisfakcija za njihove preživjele članove familije, ali u pravnom smislu može poslužiti kao podloga za izgradnju zajedničke budućnosti i suživota na ovim prostorima. Ovom presudom stavljena je tačka na karakter rata u BiH i sve njegove posljedice. Sada je potrebno okrenuti se budućnosti i izgradnji stabilne i prosperitetne države Bosne i Hercegovine.”

tačno.net
Autor/ica 22.11.2017. u 16:19