Raspisana međunarodna potjernica za Milomirom Savčićem koji je optužen za genocid u Srebrenici

N.V.
Autor/ica 10.8.2021. u 15:59

Izdvajamo

  • O njegovoj lokaciji nije bio upoznat ni advokat Miodrag Stojanović, a s obzirom na to se niko nije javljao na telefon pretpostavlja se da je odbjegao u neku od susjednih zemalja kako bi izbjegao mjeru pritvora.

Povezani članci

Raspisana međunarodna potjernica za Milomirom Savčićem koji je optužen za genocid u Srebrenici

Foto: wikipedia

Sud Bosne i Hercegovine je danas donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od sinoć, nakon izricanja mjere pritvora, nedostupan Sudskoj policiji BiH.

“Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud zaprimio službenu zabilješku Sudbene policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice”, rečeno je iz Suda BiH.

Naime, državni sud je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima po pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Ovaj proces se na Sudu BiH vodi od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru. Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Kako nam je rečeno ranije danas iz Tužilaštva BiH, naredba suda za lišavanje slobode je stigla oko 16:00 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbjedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana u 15:30 časova. S tim u vezi, a za sve dalje informacije možete se obratiti Sudu BiH”, rečeno je u zvaničnom saopćenju.

O njegovoj lokaciji nije bio upoznat ni advokat Miodrag Stojanović, a s obzirom na to se niko nije javljao na telefon pretpostavlja se da je odbjegao u neku od susjednih zemalja kako bi izbjegao mjeru pritvora.

Klix.ba

N.V.
Autor/ica 10.8.2021. u 15:59