Protesti u BiH nakon femicida i ubistava u Gradačcu

 RSE
Autor/ica 14.8.2023. u 19:47

Protesti u BiH nakon femicida i ubistava u Gradačcu

Foto: RFE-RL

U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 14. avgusta održavaju se protesti građana protiv nasilja zbog trostrukog ubistva u Gradačcu.

Građani traže objašnjenje i kako je ponovno došlo do femicida. Nizamu Hećimović ubio je bivši partner Nermin Sulejmanović u videu uživo na Instagramu, 11. augusta. Nekoliko dana ranije ga je policiji prijavila zbog nasilja.

Sulejmanović je istog dana ubio još dvoje i ranio troje ljudi. U toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

U Sarajevu se u ponedjeljak okupilo nekoliko stotina ljudi. Skup je počeo obraćanjem gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je iznijela, u ima građana, 16 zahtjeva o unaprjeđenju institucionalne borbe protiv nasilja.

Protest u Sarajevu, 14. august 2023.
Protest u Sarajevu, 14. august 2023.

“Zahtijevamo hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i adekvatno sankcionisanje u smislu eventualno utvrđenih propusta i krivične odgovornosti navedenih lica, te izvještavanje javnosti o poduzetim radnjama i postignutim rezultatima”, jedan je od zahtjeva koje je iznijela gradonačelnica Sarajeva.

Protest u Sarajevu, 14. augusta 2023.
Protest u Sarajevu, 14. augusta 2023.

Kako je rekla Karić, Grad Sarajevo zahtijeva hitno utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija, kao i adekvatno sankcioniranje u smislu eventualno utvrđenih propusta i krivične odgovornosti navedenih osoba, te izvještavanje javnosti o poduzetim radnjama i postignutim rezultatima.

Pozvala je nadležne subjekte da povećaju kapacitete sigurnih kuća za žrtve nasilja/korisnika sigurnih kuća i izgrade nove tamo gdje ih nema. U sigurnim kućama pored fizičke zaštite potrebno je osigurati psihološku podršku, pravnu pomoć, zbrinjavanje obrazovnog procesa djeteta.

Karić ističe da Gradačac nema sigurnu kuću.

“Institucionalna podrška kroz sistem socijalne zaštite. Pružanje adekvatne zaštite i podrške žrtvama nasilja nad ženama. Sistem zaštite žrtava mora biti uvezan sa nadležnim organima”, rekla je Karić.

Protesti u Sarajevu, 14. august 2023.
Protesti u Sarajevu, 14. august 2023.

Skupu su se, između ostalih, odazvali i član Predsjedništva BiH Denis Bećirević, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Protest u Sarajevu, 14. augusta 2023.
Protest u Sarajevu, 14. augusta 2023.

Nekoliko desetaka građana okupilo se i u Mostaru.

Sa skupa su istaknuti zahtjevi, kojima se uz ostalo traži odgovornost svih koji su napravili propuste u prijavama nasilja nad ženama i nasilja u porodici, provođenje detaljne istrage o propustima u slučaju femicida i ubistva u Gradačcu i drugim slučajevima femicida u BiH, zatim smjenu svih odgovornih osoba u policijskim i pravosudnim organima.

Učesnici protesta su osim ostalog zatražili i hitno postupanje nadležnih u slučajevima nasilja nad ženama i u porodici, uvođenje pravne definicije femicida kao krivičnog djela u zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje zakona o zaštiti od nasilja, strožije kazne za počinioce nasilja u porodici, uz obavezne kazne zatvora, kao i bolju pravu podršku žrtvama.

Protest u Mostaru, 14. august 2023..
Protest u Mostaru, 14. august 2023..

Jedna od organizatorica skupa, Ifeta Ćesir-Škoro, iz Inicijative građanki i građana Mostara, kazala je kako okupljanjem u centru Mostara na Španskom trgu žele ukazati da je stanje u BiH neodrživo.

“Došli smo do dna, moramo nešto da poduzmemo”, kazala je Ćesir-Škoro. Ona je istakla uz ostalo kako je nedopustivo da se gleda prenos ubistva jedne žene na društvenim mrežama.

Protest u Mostaru, 14. august 2023.
Protest u Mostaru, 14. august 2023.

“Mi trebamo i na ovaj način da natjeramo sistem da nešto radi. Mi samo tražimo da svako radi svoj posao. Da se do sara radilo, ne bi došlo dovde. Ovo stanje koje je bilo do sada je pogodovalo da se dešavaju stvari koje su se dešavale i koje se dešavaju. Mi ne znamo koliko tamo negdje još ima ovakvih stvari”, izjavila je Ćesir-Škoro.

Jedna od organizatorica skupa, Ifeta Ćesir-Škoro, iz Inicijative građanki i građana Mostara
Jedna od organizatorica skupa, Ifeta Ćesir-Škoro, iz Inicijative građanki i građana Mostara

Jedna od organizatorica skupa je i Ana Bavrka, novinarka i TV-voditeljica. Ona je kazala kako se nada da protestno okupljanje neće biti samo jedan mali glas, “koji će se dogoditi danas i da ćemo za tri dana prestati pričati o ovome”.

“Ovo je gorući problem koji se treba rješavati sad i odmah”, naglasila je Bavrka.

Ana Bavrka, novinarka
Ana Bavrka, novinarka

Adi Bebanić, takođe novinar i jedan od organizatora okupljanja je izrazio žaljenje što na skupu nema više muškaraca.

“Jer protiv nasilja nad ženama nije uredu da se bore samo žene. Neće biti niko manje muško ako dođe na protest protiv nasilja nad ženama”, poručio je uz ostalo Bebanić.

Adi Bebanić, novinar
Adi Bebanić, novinar

Protestni skup organiziran je i u Gradačcu, gdje je Nermin Sulejmanović ubio troje i ranio još troje ljudi.

“Ovo je bunt građana na nerad državnih institucija. Mi smo jučer za dva sata prikupili 1.550 potpisa ljudi koji su nezadovoljni s radom države. Subotnji protesti su uspjeli jer je pokrenuta država, odnosno pokrenuti su pravosuđe i policija. Mi zapravo i želimo natjerati institucije da rade svoj posao jer zaposlenici za to dobijaju plate”, rekao je Miralem Topalović, član neformalne grupe građana.

Protesti u Gradačcu, 14. august 2023.
Protesti u Gradačcu, 14. august 2023.

U Orašju, na sjeveru BiH, održan je mirni protest pod nazivom “Dosta je”. Ovim skupom, koji su organizirale udruge žena iz Orašja izraženo je nezadovoljstvo radom pravosudnih, policijskih i drugih institucija na zaštiti žena žrtava obiteljskog nasilja.

Protest u Orašju, 14. august 2023.
Protest u Orašju, 14. august 2023.

Sudionici skupa kazali su da su zakazale sve institucije sistema da se zaštiti i sačuva život žene ubijene prošloga u Gradačcu.

Na skupu je izraženo i negodovanje što Vijeće ministara BiH nije proglasilo Dan žalosti u BiH. To se nije desilo zato što nije postojao nacionalni kvorum jer nijedan ministar iz reda srpskog naroda nije pristupio glasanju, rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, koji je jedan od inicijatora za proglašenja dana žalosti na nivou države.

Protest u Orašju, 14. august 2023.
Protest u Orašju, 14. august 2023.

Dan žalosti proglašen je na nivou entiteta Republika Srpska i Federacija BiH i bit će u srijedu, 16. augusta.

Građani više gradova su na proteste izašli i u petak, 11. augusta, nekoliko sati nakon ubistava, ali i u subotu.

U Gradačcu je 12. avgusta proglašena trodnevna žalost, a u ponedjeljak je Dan žalosti proglašen i u Tuzlanskom kantonu.

Nizama Hećimović sahranjena je u Gradačcu, u ponedjeljak, 14. augusta.

RSE

 RSE
Autor/ica 14.8.2023. u 19:47