Promocija znanstvene slikovnice Ivice Puljka održana u Zagreb

tačno.net
Autor/ica 17.12.2019. u 08:01

Promocija znanstvene slikovnice Ivice Puljka održana u Zagreb

Promocija znanstvene slikovnice „Ja sam zvijezda“, splitskog fizičara i znanstvenika Ivice Puljka, održana je u ponedjeljak u Zagrebu. Raskošno ilustriranu slikovnicu u tvrdom uvezu na 32 stranice, ugledni astronom Danijel Reponj nazvao je „Kozmosom za djecu“.

Poučnu priču ilustrirala je Nataša Knežević, a inspirirana je nastojanjima autora da znatiželju i ljubav prema znanju i znanosti u djeci pokuša probuditi od najranije dobi. „U proteklih sedam godina održao sam više od 500 predavanja u vrtićima, školama i na fakultetima, kroz koja sam promovirao znanost pričom o svemiru i zvijezdama. Svi vole znanost, ali moram priznati da su mi najdraži ovi najmlađi, zato što to na poseban način pokazuju i postavljaju pitanja na koja ponekad ne znam odgovor. Naša djeca su izuzetno znatiželjna i sve što radim, radim da zadovoljim tu znatiželju“, rekao je Puljak, dodavši kako istraživanja pokazuju da djecu treba izlagati znanosti od najranije dobi. „Pokazalo se da će u tom slučaju kasnije imati veću šansu da bolje žive u ovom modernom svijetu i iskoriste sve njegove mogućnosti“, zaključio je autor.

Kako je pak istaknula književna prevoditeljica i kritičarka Anda Bukvić Pažin, slikovnice su neizmjerno važne za rano poticanje čitanja i prenošenje znanja. „Ova slikovnica djeci prenosi neke jako važne informacije, ali na način koji nije dosadan i suhoparan, što oni u pravilu najviše vole i cijene pa se tako prezentiran sadržaj s njima zapravo najduže zadržava“, kazala je Bukvić Pažin.

Prema riječima urednice i vlasnice izdavačke kuće Harfa Irene Orlović, ovaj uradak specifičan je po tome što je autor uspio kompleksnu tematiku prezentirati djeci na interesantan i prihvatljiv način. „Vještina svih velikih znanstvenika je znati prezentirati svoje znanje tako da bude zabavno i zanimljivo čak i djeci. Upravo to je posebnost Ivice Puljka“, kazala je Orlović. Naglasila je i da slikovnica predstavlja značajan doprinos domaćem znanstvenom sadržaju za djecu najmlađe dobi, budući da ga na hrvatskom izdavačkom tržištu, barem kada su u pitanju domaći autori, kronično nedostaje.

Podsjetimo, znanstvenik Ivica Puljak domaćoj javnosti postao je poznat nakon što je 2012. vodio tim koji je na CERN-u sudjelovao u jednom od najvećih otkrića u fizici svih vremena, otkriću Higgsovog bozona. Izdavačka kuća Harfa, pod čijim je okriljem izdana slikovnica, osnovana je 2002. godine, a objavljuje literaturu iz područja ranog poticanja intelektualnog razvoja i vještina kod djece, pod sloganom „Knjige koje vole djecu“.

tačno.net
Autor/ica 17.12.2019. u 08:01