Proglašeni nacionalni i regionalni dobitnici “EU Nagrade za istraživačko novinarstvo 2023.”

tačno.net
Autor/ica 5.10.2023. u 18:40

Proglašeni nacionalni i regionalni dobitnici “EU Nagrade za istraživačko novinarstvo 2023.”

Semira Degirmendžić, Predrag Blagovčanin, Lamija Grebo, Džana Brkanić i Arduana Pribinja su dobitnici nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo 2023. u Bosni i Hercegovini.

Nagrade je uručio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

Posvećenost novinara razotkrivanju nedjela i pozivanju moćnika na odgovornost je impresivna i vrijedna divljenja i poštovanja. Građani imaju pravo da znaju ako se javna sredstva nenamjenski troše ili se kompanije i institucije bave radnjama koje ugrožavaju njihovu sigurnost. Profesionalno novinarstvo, u okruženju bez straha i zastrašivanja, nužna je za svako zdravo demokratsko društvo. Moje čestitke urednicima koji nastavljaju da podržavaju istraživački rad, ali i novinarima koji rade na ovim pričama na hrabrosti, posvećenosti i upornosti, rekao je ambasador Sattler.

David Quin, generalni direktor Thomson Media koja organizuje i sprovodi EU nagradu, istakao je da istraživačko novinarstvo održava demokratiju, da ono znači tragati za istinom i da su danas predstavljene održive, odgovorne i transparentne priče koje demonstiraju najbolje primjere slobodnih medija, a koje su podržane od strane Evropske unije.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo odaje priznanje za izuzetna dostignuća u doprinosu slobodi izražavanja, vladavini prava i transparentnosti u Bosni i Hercegovini.

Novinarka Semira Degirmendžić dobitnica je prve nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, u konkurenciji više od 50 istraživačkih priča. Lejla Turčilo, predstavljajući stručni žiri, istrakla je razloge za odabir priče o nezakonitm radnjama turske firme Čengiz kao najbolje, ističući da je autorica demonstrira izuzetan nivo profesionalizma i znanja, kako o konkretnoj temi, tako i o istraživačkom novinarstvu.

“Riječ je o dubinski istraženoj priči u kojoj su svi tragovi i izvori pažljivo praćeni i korišteni i u kojoj je načinjen legitiman napor da se dođe do svih aktera i zainteresiranih strana i da se predstave njihova gledišta”, rekla je Turčilo.

Drugo mjesto podijelili su novinar portala Tačno.net Predrag Blagovčanin sa pričom kako je Ministarstvo odbrane BiH zaštitilo ratnog zločinca i novinarke BIRN-a BiH Džana Brkanić i Lamija Grebo sa pričom o uslovnim kaznama koje nepreventivno djeluju za zločine iz mržnje.

Novinarka Al Jazeere Balkans, Arduana Pribinja, osvojila je treće mjesto za priču o zloupotrebi recepata pacijenata javne zdravstvene njege u Kantonu Sarajevo (I dio i II dio).

Odluku o pobjednicima i pobjednicama u Bosni i Hercegovini donijele su članice žirija u sastavu: Lejla Turčilo, Tanja Topić i Lamija Alečković.

Pored nagrada u BiH, proglašene su i najbolje regionalne priče. Prvo mjesto u konkurenciji za regionalnu EU nagradu za istraživačko novinarstvo odnio je dokumentarac “Nečista krv” grupe autora iz Sjeverne Makedonije: Saška Cvetkovska, Elena Mitrevska Cuckovska, Maja Jovanovska i Trifun Sitnikovski. Dokumentarac prikazuje smrtonosne efekte profiterstva na COVID-u kojeg finansira država. Film prati rad novinara IRL-a u bolnoj potrazi za odgovorima.

Novinar Al Jazeere Balkans iz Bosne i Hercegovine, Dragan Stanimirović, osvojio je drugu regionalnu nagradu za dokumentarni serijal “Bitka za Neretvu” (II dio i III dio) , dok je treće mjesto pripalo novinaru iz Srbije, Saši Dragojlu iz BIRN-a sa pričom “Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć”.

Regionalna nagrada ima za cilj podstaći novinare i novinarke da razmišljaju izvan nacionalnih granica i da se bave pitanjima koja utiču na cijeli region. Žiri su sljedećem sastavu: Brent Sadler, Janine Gibson i Marko Milosavljević, donijeli su odluku o najboljim istraživačkim pričama u regionu Zapadnog Balkana i Turskoj.

Predstavnik žirija, Brent Sadler, dugogodišnji međunarodni dopisnik CNN i bivši dopisnik sa Bliskog istoka za ITN, obratio se u Sarajevu tokom ceremonije i istakao koliko je važno podizati ljestvicu u standardima profesionalnog novinarstva, i to, kako je rekao Sadler, “posebno danas kada se neki regionalni lideri odnose prema medijima u najboljem slučaju sa nepoštovanjem, ili još gore, sa prikrivenim prijetnjama i zastrašivanjem”.

Nagradni fond za obje nagrade je po 10.000 eura. Dobitnici prve nagrade su dobili 5.000 eura, drugo mjesto 3.000, a treće mjesto 2.000 eura.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama Zapadnog Balkana i Turske dio je projekta „Jačanje kvalitetnih vijesti i nezavisnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“ sa ciljem skretanja pažnje i promovisanja izuzetnih dostignuća istraživačkih novinara, kao i povećane vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u ovim zemljama.

Organizator nagrade je Thomson Media, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

tačno.net
Autor/ica 5.10.2023. u 18:40