Predrag Kojović: Jedino građanski koncept garantuje opstojnost BiH

tačno.net
Autor/ica 15.11.2017. u 16:20

Predrag Kojović: Jedino građanski koncept garantuje opstojnost BiH

Gospodin Čović je potpuno zamijenio teze u svojoj izjavi. Nije građanski koncept države uzrok rata nego je upravo nacionalizam koji on promovira izazvao i rat i drži nas u političkoj agoniji i ekonomskom siromaštvu više od dvije decenije. 

Izjava člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojom opisuje HDZ-ov Prijedlog izbornog zakona kojim je “najbitnije da se osigura pravo svakog od tri konstitutivna naroda”, te kako za njega građanska Bosna i Hercegovina znači unitarna država, govori o nedostatku širine pogleda na cjelokupnu sliku stvarnosti u Bosni i Hercegovini. Tim povodom reagovao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

“Gospodin Čović je potpuno zamijenio teze u svojoj izjavi. Nije građanski koncept države uzrok rata nego je upravo nacionalizam koji on promovira izazvao i rat i drži nas u političkoj agoniji i ekonomskom siromaštvu više od dvije decenije. A istina je zapravo u tome da je građanski koncept za koji se mi zalažemo ne samo neophodan ukoliko želimo u EU, nego je BiH moguća samo kao građanska država. Nacionalizam je ideologija stara dva vijeka i u ta dva vijeka evropsko tlo je bilo natopljeno krvlju. Danas nacionalizam zastupaju samo oni koji su trajno okrenuti prošlosti, a ne budućnosti. Mi čvrsto stojimo na stanovištu da jedino građanski koncept države garantuje opstojnost BiH i da je EU naša budućnost”, rekao Kojović.

Za Našu stranku je neprihvatljiv bilo kakav nacionalistički koncept koji isključuje ideje svih građanskih prava i sloboda, a prednost daje etničkoj pripadnosti.

tačno.net
Autor/ica 15.11.2017. u 16:20