Otvorena birališta: Hrvatska bira lokalnu vlast

tačno.net
Autor/ica 21.5.2017. u 09:36

Otvorena birališta: Hrvatska bira lokalnu vlast

U Hrvatskoj su u nedjelju u 7 sati otvorena birališta na kojima će 3 miliona i 720 hiljada birača odlučiti ko će u iduće četiri godine obavljati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica, birališta su otvorena do 19 sati.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta.

“Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna”, poručuje potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Više od 47 000 kandidata

Na lokalnim se izborima za oko 9.500 mjesta natječe se 47. 601 kandidat.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.

Pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela po prvi je put i 25 državljana drugih država članica Europske unije. Oni, međutim, ne mogu birati izvršnu vlast, dakle općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Na lokalnim se izborima ne može glasati izvan mjesta prebivališta, ne glasa se u inozemstvu, ne može se koristiti preferencijski glas.

Ispravno se glasa ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće, odnosno skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike.

U jedinicama gdje se biraju zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama gdje neka nacionalna manjina čini većinu (npr. Civljane, Erdut, Udbina), birački će odbor uručiti glasački listić biraču samo na njegovo traženje.

Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača. Prije četiri godine do 11 sati na birališta je izašlo 478 hiljada birača ili 13, 5 posto, do 16 sati njih 1, 18 miliona ili 32, 9 posto.

Prvi privremeni rezultati izbora, bit će dostupni na stranici www.izbori.hr od 21 sat. Ostale informacije o provedbi lokalnih izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, upućuje DIP.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 21.5.2017. u 09:36