OPASNOST PO NACIONALNU SIGURNOST: Čelnicima Srbske časti zabranjen ulazak u BiH!

A. Avdić
Autor/ica 16.1.2018. u 16:47

OPASNOST PO NACIONALNU SIGURNOST: Čelnicima Srbske časti zabranjen ulazak u BiH!

Četvorici pripadnika Srbske časti od danas je zabranjen ulazak u BiH, saznaje Žurnal. Sigurnosne agencije proglasile su ih opasnošću po nacionalnu sigurnost, a odluka o o stavljanju na tzv. „crnu listu“ bit će dostavljena Graničnoj policiji BiH koja bi ubuduće trebala brinuti da čelnici Srbske časti ne pređu državnu granicu.

Zabrana ulaska u BiH se, prema informacijama Žurnala, odnosi na predsjednika Srbske časti Bojana Stojkovića, potpredsjednika Srbske časti za Srbiju Dušana Belesina, šefa za „bezbijednost i protokol ljudstva“ Srbske časti Mirka Đurđevića, te „glavnog čovjeka za menadžment“  Srbske časti Sašu Arsića. Svi navedeni bili su prisutni u sali Narodne skupštine Republike Srpske kada su Veterani RS-a predsjednik Srbske časti Bojan Stojković proglašen počasnim predsjednikom Udruženja „Powers“ Republike Srpske.

Vođu Srbske časti Bojana Stojkovića 2015. godine odlikovao je ruski general Valerij Kaljakin koji je predsjednik udruženja „Naslednici pobjede“.

“Ja sam dobio orden Ruske Federacije od generala Kaljakina tako što sam vodio anti NATO proteste u Srbiji, a ne zato što sam neke obuke izvršavao u Rusiji. Nemam nikakve veze s njihovom obukom niti ništa, ja poštujem srpsku vojsku i policiju i nemam dodira ni sa kojom drugom službom“, kazao je Stojković za N1.

Međutim, fotografijama koje je objavljivao proteklih godina razotkrio je svoje aktivnosti. Između ostaloga objavio je fotografije sa generalom Kaljakinom koje su nastale u Rusko-srbijanskom humanitarnom centru u Nišu za koji je komandant američke vojske za Evropu Ben Hodžis kazao da ne vjeruje da je to humanitarni centar.

„To je fasada i nije ono za šta se predstavljaju“, rekao je krajem prošle godine za srbijanski Insajder general Hodžis.

„Bratskom centru ponudili smo pomoć u vidu ljudstva. I da računaju na nas“, napisao je Stojković  stranici Srbske časti 7. juna 2016. godine iznad fotografije na kojoj u „humanitarnom“ centru u Nišu pozira sa generalom Kaljakinom.

Stojković se nekoliko puta susretao sa generalom Kaljakinom, a na jednom od sastanaka bio je prisutan i predsjednik Veterana iz RS-a Duško Vukotić. Upravo je Vukotić bio organizator sastanka generala Kaljakina sa potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a Nenadom Stevandićem koji je predstavnicima Srbske časti omogućio korištenje skupštinske sale u decembru prošle godine. Tada je u sali NSRS bio prisutan i Igor Bilbija, predsjednik Srbske časti za BiH. Bilbija je, ranije, dva puta hapšen zbog veza sa organiziranim kriminalom kojim se bavila porodica pravosnažno osuđenog kriminalca Milorada Milakovića.

Iako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da nema nikakve veze sa Srbskom čašću, dokazi govore drugačije. Posljednjih mjeseci, prema informacijama Žurnala, Igor Bilbija iz Srbske časti bio je u kontaktu sa Stojkom Pandžićem, predsjednikom Opštinskog odbora udruženja Veterana Laktaši. Pandžić je inače, aktivista Dodikovog SNSD-a, a 2016. godine bio je kandidat te stranke za Skupštinu Opštine Laktaši.

Osim ovoga, sin Milorada Dodika, Igor, uslikan je u „šetnji“ Gospodskom ulicom u Banja Luci, na dan obilježavanja neustavnog dana RS.

„Nisam bio ni u kakvom maršu niti poznajem članove Srbske časti. Ako mislite na sliku iz Gospodske najnormalnije sam išao prema centru grada na početak defilea“, kazao je Igor Dodik u razgovoru za Žurnal.

No, Igorov otac, Milorad, pozirao je sa pripadnicima Srbske časti, a dvojica sa fotografije proglašeni su opasnošću za nacionalnu sigurnost BiH.

  

zurnal.info

A. Avdić
Autor/ica 16.1.2018. u 16:47