Od maja počinje raspodjela vakcina iz EU za Balkan, najviše će dobiti BiH

tačno.net
Autor/ica 20.4.2021. u 08:21

Od maja počinje raspodjela vakcina iz EU za Balkan, najviše će dobiti BiH

foto: EXPA/PIXSELL

Austrija će u narednim mjesecima iz EU usmjeriti 651.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech na Zapadni Balkan, a od toga će BiH pripasti najviše – 214.000.

Austrija je izjavila da planira do augusta usmjeriti 651.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina protiv koronavirusa u šest zemalja Zapadnog Balkana kao dio plana Evropske unije za pružanje pomoći susjednim zemljama i Africi.

Evropska komisija je iznijela svoje planove mehanizma za razmjenu vakcina još u januaru. Tada je saopćeno da će Austrija biti koordinator tog mehanizma za Zapadni Balkan.

Reuters piše da Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, dok je s druge strane nedostatak vakcina doveo i do protesta u BiH.

“Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju iza sebe”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare.

Austrija je pregovarala o sporazumima između Pfizer/BioNTecha i zemalja primatelja, saopćilo je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova. Vakcine će se plaćati iz fondova pomoći EU zemljama kandidatima za EU i potencijalnim kandidatima.

“Ovo nema apsolutno nikakve veze s vakcinama u Austriji i drugim državama članicama EU”, rekao je Schallenberg, čija se vlada suočava sa sve većom frustracijom javnosti zbog sporog tempa vakcinisanja.

“Te doze nisu iz nacionalne kvote. To su doze vakcina koje je EU izričito osigurala u svrhu prenošenja na partnere”, dodao je.

Vakcine će se distribuirati od početka maja prema potrebama država. BiH će dobiti najveći udio sa 214.000 doza, slijede Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Srbija je posljednja sa 36.000.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je prošle sedmice dalo saglasnost za kupovinu 200 hiljada Pfizerovih vakcina koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova data je saglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, a odnosi se na vakcine Pfizer/BioNTech.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 20.4.2021. u 08:21