O “Deportaciji” tek će se pričati

tačno.net
Autor/ica 8.3.2018. u 10:23

O “Deportaciji” tek će se pričati

Predstava “Deportacija” režisera Gradimira Gojera koja govori o zločinima nad Bošnjacima 1990-tih godina, premijerno će u Novom Pazaru biti prikazana u aprilu, najavljeno je sa današnje konferencije za novinare koja je upriličena kako bi se obilježio početak rada na ovom projektu. Drama “Deportacija” drugi je koprodukcijski projekat koji će Kulturni centar realizovati u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice.

Predstava govori u životnoj drami i ubistvu Bošnjaka koji su u Crnu Goru izbjegli iz Bosne, kako bi sačuvali dostojanstvo i svoje živote.

“Radnja predstave usmjerena je na ubijene Bošnjake koji su tokom rata iz Bosne izbjegli u Crnu Goru. Cilj nam je da te zločine sačuvamo od zaborava, i zato je ovo jedno kapitalno djelo u kojem će se pojaviti profesionalci  iz Bosne, Crne Gore, Beograda ali i Novog Pazara”, rekao je direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Tekst Željka Vušurovića, dramatizovala je Svetlana Broz a režirao ga je doajen Gradimir Gojer.

„Ovo se mora igrati. Ovo je pitanje istine na našim prostorima. Govori o deportaciji Bošnjaka koji su prebjegli od rata iz Bosne u Crnu Goru, a koje su tamošnje vlasti isporučile pod kamen koljača Radovana Karadžića. Samo želim da ispričam ovu tešku priču. Oni koji znaju mene znaju da sam sklon spektaklu ali će ovo biti kamerna priča u kojoj će glumci biti u prvom planu“, rekao je Gojer.

Ono što se desilo u Crnoj Gori i što je tema drame “Deportacija” je teški ratni zločin za koji niko nije kažnjen. Ne samo da nije kažnjen, već uviđam da se većinska Crna Gora svojski trudi da zaboravi i sakrije taj zločin, rekao je autor teksta Željko Vušurović.

“To je za njih sedamdesetak bila posljednja greška. Mislim da priče o čojstvu i junaštvu mogu se slobodno baciti u smeće nakon ovog ratnog zločina – deportacije muslimana. To je do danas ratni zločin za koji niko nije kažnjen. I ne samo da nije kažnjen, već uviđam da se većinska Crna Gora svojski trudi da zaboravi taj zločin. Smatram da je takva Crna Gora pogazila osnovnu esenciju stida, morala i empatije kod većine. Pokušavam da zamislim kako bi se takvi stanovnici Crne Gore osjećali da im je neko bez ikakve krivice uhapsio brata, oca ili muža i ubio ih? Takva razmišljanja su mi dala inspiraciju da napišem dramu o svim našim porodicama koje se prave nevine dok im ispred vrata ubijaju komšiju, da napišem dramu o zatiranju kulture sjećanja koja je osnova postojanja jednog naroda i države, dramu o sunovratu morala kod Crnogoraca. Koliko sam uspio, ne znam”, rekao je Vušurović dodajući da ga raduje da postoje hrabri ljudi da postave ovako hrabro djelo, pošto je u njegovoj zemlji to godinama bilo nemoguće da se učini.

Glavnu mušku ulogu u predstavi igra proslavljeni Enver Petrovci, ovaj komad, kaže, promijenio je i njegovu svijest. Ovo je kaže priča o nama, a danas su prihvatljivi samo oni koji stvaraju i pričaju o sebi.

„Kada su me pozvali da igram u Pazaru, pitao sam se da li je moguće da Pazar pravi neku ozbiljnu predstavu. Kada sam čuo ko će raditi na predstavi, povjerovao sam u ozbiljnost. Odbio sam snimanje jedne odlične serije zbog ovog teksta. Ne bi mi istorija oprostila da ne budem član ovog ostvarenja. Imam obavezu da nešto učinim za Pazar, jer mi je i majka odavde“, rekao je Petrovci.

Poznata bosanskohercegovačka glumica i članica Kamernog teatra 55 u Sarajevu Jasna Beri, istakla je da će ovo biti jedna od najkompleksnijih uloga do sada, a imala ih je preko 120.

Ovo je nešto poput uloge u filmu Andželine Džoli „U zemlji krvi i meda“, koja je bila veoma teška. Igram Eminu, majku iz tradicionalne porodice. Dolazi u Crnu Goru iz Bosne, ali joj odvode sina i tada nastaje košmar za nju. Radujem se radu sa Gojerom, Petrovcijem i Huseinom i mislim da ćemo napraviti sjajnu predstavu“, rekla je Beri.

U predstavi igraju još i Lemana Bećirović, Vahid Džanković, Lana Zablocki i Anđela Ilić iz Zenice.

Premijera će biti zakazana između 18. i 19. aprila, kada se bude obilježavao Dan grada Novog Pazara.

rtvnp.rs

tačno.net
Autor/ica 8.3.2018. u 10:23