Njemačka poručila Dodiku da nastavak secesionističke politike nosi s sobom posljedice

tačno.net
Autor/ica 15.9.2023. u 13:45

Njemačka poručila Dodiku da nastavak secesionističke politike nosi s sobom posljedice

Foto: Arhiv

Njemačka Savezna Vlada danas je uputila saopćenje javnosti u kojem je naglasila kako su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika potpuno neprihvatljive te da bi naredba o hapšenju visokog predstavnika bila nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je gospodinu Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, istakli su.

Dodali su da nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji i da to ima posljedice.

“Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i od strane Evropske komisije došlo je do otkazivanja poticaja. Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije.”

tačno.net
Autor/ica 15.9.2023. u 13:45