Njemačka podržala stav Nizozemske o diskriminatornosti pojma konstitutivnih naroda u BiH

N.O.
Autor/ica 23.3.2022. u 21:36

Njemačka podržala stav Nizozemske o diskriminatornosti pojma konstitutivnih naroda u BiH

Manuel Sarrazin – Foto: FB

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Nizozemske kojom se protive pojmu konstitutivnosti u BiH u okviru dokumenta Strateški kompas.

“Njemačka je službeno podržala izjavu Nizozemske o usvajanju Strateškog kompasa”, napisao je Sarrazin podijelivši tvit Vlade Nizozemske kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Nizozemske je u tvitu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

“Važno je da politički akteri u BiH krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (na primjer: slučaj Sejdić – Finci) i integritetu i poštenju izbora kao i reformskim prioritetima”, poručio je specijalni izaslanik.

Prethodno su iz Vlade Nizozemske poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

“Nizozemska želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države kojim se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u saopćenju.

Na kraju su naglasili kako niti jedan politički ili zakonski korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić – Finci izazovnijom ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi, ne bi trebao biti poduzet.

Klix.ba

N.O.
Autor/ica 23.3.2022. u 21:36