Nikšić, Komšić i Čolpa poručuju: Čović je krenuo putem Radovana Karadžića

tačno.net
Autor/ica 27.1.2019. u 08:03

Nikšić, Komšić i Čolpa poručuju: Čović je krenuo putem Radovana Karadžića

Poruke koje su jučer  stigle sa zasjedanja HNS-a, jasan su znak da HDZ BiH otvoreno kreće u blokiranje svih procesa u Bosni i Hercegovini.

Ovako je današnje donošenje Deklaracije HNS-a za Vijesti.ba prokomentirao predsjednik SDP-a BiH Nermin NIkšić.

“Nemoguće je drugačije objasniti kako HDZ BiH i Dragan Čović misle da mogu graditi bilo kakve odnose,  tako što otvoreno negiraju presude Haškog Tribunala i pozivaju na uspostavu etničkog federalizma, koji ne postoji nigdje na svijetu? Koliko god Čović i HDZ pokušavali zamagliti svoje stavove,  jasno je da su njihovi ciljevi podjela Bosne i Hercegovine na tri etničke državice i totalna diskriminacija svih onih koji bi ostali manjina u nekoj od tih državica”, kaže Nikšić.

Dodaje da je već bilo jasno da je HDZ BiH odustao od prava Hrvata u entitetu RS, a sada sasvim otvoreno odustaje i od Hrvata koji ne žive na prostoru od Mostara do Livna.

“Takva politika je izdaja ne samo Hrvata već i države Bosne i Hercegovine koja je moguća jedino kao zemlja u kojoj će svi građani biti jednaki na svakom njenom dijelu. Politika HDZ BiH postala je prepreka daljnjem napretku Bosne i Hercegovine prema NATO i EU i zato mora biti odbačena i poražena, kaže Nikšić za Vijesti.ba i zaključuje:

– Sa ovakvim HDZ-om nije moguć bilo kakav iskorak,  već samo daljnji sukobi i krize, a to je očito i cilj ove stranke. SDP će se zajedno sa svojim partnerima u BH bloku pokazati da je moguće viditi računa o svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, a da to ne znači njihovo međusobno sukobljavanje.

Nihad Čolpa, predsjednik Građanskog saveza, kazao je danas u saopćenju kako je Dragan Čović odbacivanjem haških presuda, krenuo putem Radovana Karadžića.

“Pozivanjem na odbacivanje presuda za ratne zločine u Bosni i Hercegovini koje je izrekao Međunarodni sud u Haagu, Dragan Čović je danas iz Mostara poslao poruku da se služi istom političkom matricom kojom se služio i još uvijek služi osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić”, piše u saopćenju Čolpe..

“Današnja sjednica Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, koja zapravo nije ništa drugo nego novo sredstvo Dragana Čovića za političku manipulaciju ne samo Hrvata u Bosni i Hercegovini već svih njenih građana, u potpunosti liči na Karadžićevu Skupštinu srpskog naroda u BiH iz 1991. godine, koja građanima BiH nije donijela ništa dobro”, navedeno je.

U saopćenju, Čolpa poziva Međunarodnu zajednicu da hitno reagiraju na “ovu opasnu pojavu koja građane ponovo kao i devedesetih uvlači u nacionalizam i sukobe”.

“Izostankom adekvatne reakcije na dosadašnje prijetnje nasiljem Milorada Dodika, te eventualnim novim prešućivanjem na anticivilizacijske poruke koje je Dragana Čovića danas uputio iz Mostara, značilo bi da je međunarodna zajednica na istim pozicijama kao i opasni dvojac, te da svi koji vole BiH moraju tražiti nove načine kako da sačuvaju i zemlju i sebe”, navodi se.

“Ovog puta mora se nešto reći o tome da je nevladina organizacija političkog karaktera HNS izrekla tvrdnju da odbacuje sudski utvrđenu kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata. Kada pogledamo prethodnu praksu, onda je jasno da utvrđeni zločinački poduhvat uvijek odbacuju učesnici ili saučesnici toga poduhvata, što je i ovo slučaju istovjetna stvar. Jasno je kako će tako nešto odbaciti oni, koji ni danas nisu odustali od ratnih ciljeva presuđenog zločinačkog poduhvata, pa želim iskoristiti priliku da najširoj javnosti tačno predočim za šta je tačno sudski utvrđen cilj UZP-a:

“Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.”

Komšić ističe da je sasvim jasno da i danas postoje politike temeljene na UZP-u, koji pokušava da na štetu države Bosne i Hercegovine, kroz tzv. federalizaciju mirnodopskim sredstvima ostvari ono što se htjelo ostvariti agresijom na BiH.

“I na kraju, očito je na sceni četvrta reinkarnacija sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, koji je vidno bio na štetu Bosne i Hercegovine. Poslije su redom dolazili sporazumi Stojadinović-Pavelić, 1953. godine iz Buenos Airesa, sporaum Milošević-Tuđman, 1991. godine iz Karađorđeva, sporazum Karadžić- Boban, 1992. iz Gratza i danas imamo dogovor Dodik-Čović”, mišljenja je naš sagovornik.

Lider Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH smatra da ne treba previše pameti kako bi se vidjelo da postoje dva zajednička elementa.

“Prvi da podijele Bosnu i Hercegovinu u korist susjednih zemalja, a drugi u novije vrijeme da se negiranjem udruženih zločinačkih poduhvata i veličanjem presuđenih zločinaca, nastoji prekrojiti historija. E to, gospodo zagovarači odbacivanja presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, nije europski, ali ni NATO standard, što vas vidno okuplja kako biste retrogradnim politikama poništili euro-atlantski put Bosne i Hercegovine. Po mome mišljenju, tako nešto neće moći gospodo negatori uzdruženih zločinačkih poduhvata, jer nasuprot vas je cijeli zapadni civilizacijski svijet”

tačno.net
Autor/ica 27.1.2019. u 08:03