Nikšić i Komšić od Plenkovića očekuju izvinjenje žrtvama Herceg Bosne

tačno.net
Autor/ica 4.12.2017. u 09:19

Izdvajamo

  • Kako i na koji način će premijer jedne evropske zemlje postupiti u Mostaru? Kako sada stvari stoje najava dolaska u Mostar je u cilju smirivanja i davanje podrške hrvatskom narodu. A od Plenkovića se očekuje javno izvinjenje. Sve drugo je poniženje za žrtve ali i protivno svim ljudskim i evropskim vrijednostima.

Povezani članci

Nikšić i Komšić od Plenkovića očekuju izvinjenje žrtvama Herceg Bosne

Hrvatski premijer dolazi  danas u Mostar da smiri Hrvate nakon presude, ali i da prenese snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH. Sve suprotno od demokratskih vrijednosti EU. Umjesto izvinjenja, podrška proglašenim ratnim zločincima.

Presuda u predmetu Prlić i drugi pokazala je nedovoljnu demokratsku zrelost rukovodstva države koja je članica EU. Umjesto kao legalisti, potpisnici svih evropskih dokumenata o poštivanju ljudskih prava, a posebno odluka haškog Tribunala, Hrvatska štiti ratne zločince.

„Politika HDZ-a kako onoga ovdje tako i onoga u Hrvatskoj jeste da na tome grade političku poziciju i da na račun te priče dođu do određenih političkih ciljeva“, kaže Željko Komšić, predsjednik DF.

Dolazak u Mostar hrvatskog premijera na prvu pomisao bi značio gest  kojim bi se  pokazalo žaljenje ali i pružilo izvinjenje svima onima koji su žrtve presuđene ratne politike tadašnje Hrvatske i njihovog projekta Herceg Bosne.

„Zar je problem gospodinu iz Hrvatske iz HDZ-a da kaže dobro eto to je bilo, šta ćemo sad, izvinjavamo se, hajmo sad u budućnost, a oni koji su odgovorni neka zato snose odgovornost ili nek bar nemaju miran san ako ništa drugo“, ističe Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Kako i na koji način će premijer jedne evropske zemlje postupiti u Mostaru? Kako sada stvari stoje najava dolaska u Mostar je u cilju smirivanja i davanje podrške hrvatskom narodu. A od Plenkovića se očekuje javno izvinjenje. Sve drugo je poniženje za žrtve ali i protivno svim ljudskim i evropskim vrijednostima.

„Ono sve što smo do sad čuli sumnjam da će ići u tom pravcu na osnovu onoga što smo mogli čuti, ali ja se stvarno nadam da će proći vrijeme do te posjete, da će se presabrati gdje dolaze, prije svega da se izvine onim ljudima koji su izgubili“, dodao je Nikšić.

„Riječ je o presudi politici, ljudima koji su je kreirali i provodili, koja je imala svoju zločinačku stranu  i zbog koje se mora odgovarati“, kaže Komšić.

„Onima koji su izgubili nekog ne može biti  presuda satisfakcija ali kao ljudska riječ, kao zalog za budućnost mogla bi biti neka satisfakcija“, ističe predsjednik SDP BiH.

Nema  kolektivne krivice, nema mržnje, ali ukoliko zvanično rukovodstvo ne zauzme, u najmanju ruku, pristojan čin izvinjenja, posljedice su dalekosežne. Hrvatska sad ne predstavlja samo Hrvatsku već jednu zemlju evropske porodice koja ne prihvata i ne veliča ratne zločince.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor/ica 4.12.2017. u 09:19