Ni jedno državno tijelo nije još napalo Vladu kao pučka pravobraniteljica s analizom o ignoriranju veličanja NDH

Jasmin Klarić
Autor/ica 22.11.2018. u 13:21

Izdvajamo

  • “Daleko najveća odgovornost je na vlasti, koja mora ponijeti odgovornost za poštivanje i primjenu Ustava te pridržavanje zakona i stati na put ponašanjima kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH te negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela”, zaključuje pučka pravobraniteljica. Vlasti koja, kako se vidi iz njenog reagiranja, ne samo da prešućuje veličanje NDH, nego i vrlo sustavno ignorira sve upite njenog Ureda na temu vlastite šutnje.

Povezani članci

Ni jedno državno tijelo nije još napalo Vladu kao pučka pravobraniteljica s analizom o ignoriranju veličanja NDH

Foto: Facebook

Ne samo da prešućuju NDH nostalgiju, jednako ignoriraju i sve upite pravobraniteljice na tu temu

Mnogo puta dosad u javnom prostoru je objavljeno kako relativizacija ustaških zločina narušava temeljne vrijednosti Ustava RH i otvara prostor novoj mržnji. Teško da je, međutim, ikad dosad jedno državno tijelo tako jasno i fokusirano sasjeklo (ne)postupanja cijelog niza državnih institucija i političke vlasti prema relativiziranju zločina NDH kao što je to u danas objavljenoj analizi napravila pučka pravobraniteljica Lora Vidović. U njenom današnjem dopisu prozivaju se redom: Ministarstvo unutarnjih poslova, DORH, Ministarstvo uprave, predsjednica Republike i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Svi oni su u konkretno navedenim slučajevima ignorirali relativiziranje zločina NDH, nasuprot Ustavu Republike Hrvatske, odlukama Visokog prekršajnog i Ustavnog suda, te preporukama samog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojeg je lani formirala Vlada Andreja Plenkovića.

PRVI STUPANJ THOMPSONA

Ministarstvo unutarnjih poslova, s kojim je pravobraniteljica ove godine imala i još uvijek ima ozbiljnih problema zbog postupanja prema migrantima, je primjerice uz pomoć prvostupanjskih sudova samo kreiralo praksu ignoriranja proustaških incidenata. Pjevač Marko Perković Thompson tako je prošle godine prijavljen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u pjesmi “Bojna Čavoglave”.

Prvostupanjski sud je, smatra pravobraniteljica, “pošao od pogrešne pretpostavke kako nešto što je od početka bilo nedopušteno, protekom vremena i (prešutnim) toleriranjem službenih tijela, može postati dopušteno”. Policija se, međutim, nije žalila i presuda je postala pravomoćna. Što je najbolje, Thompson je isti performans izveo i ove godine, ali za to ovaj put prijavu nije ni dobio.

MUP SE OPET BRANI ŠUTNJOM

Zašto? Jer se policija pozvala na lanjsku oslobađajuću presudu, koja je postala pravomoćnom baš zato što se policija na nju nije žalila. Na isti način se toleriralo i izvikivanje “Za dom spremni” na obljetnici IX. bojne Rafael Boban u Splitu. Da se, međutim, policija u ova dva slučaja žalila na prvostupanjske presude, odlučivao bi Visoki prekršajni sud koji je već, kao i Ustavni sud, ustvrdio kako je pozdrav “Za dom spremni” suprotan postulatima na kojima počiva demokratska RH.

Stoga su iz Ureda pučke pravobraniteljice zatražili od MUP-a i Ravnateljstva policije očitovanja o pravnim razlozima, ali i kriterijima iz dokumenta Vijeća za suočavanje s prošlošću kojima su se vodili pri odluci da se ne žale na ovakve prvostupanjske presude. “Na žalost, odgovor iz MUP-a još nismo zaprimili”, kaže se u danas objavljenoj analizi.

PROZIVA DORH I MINISTARSTVO UPRAVE

Pravobraniteljica proziva i DORH, koji je u ovim slučajevima mogao reagirati u svojstvu ovlaštenog tužitelja. DORH, međutim, to nije napravio. Ministarstvo uprave, pak, lani je uputilo zagrebački gradski Ured za opću upravu da registrira statute udruga koji sadržavaju pozdrav “Za dom spremni”, sve dok Vijeće za suočavanje s prošlošću ne donese svoje odluke.

“Iako je od tih odluka Vijeća prošlo osam mjeseci Ministarstvo uprave nije još predložilo izmjene relevantnih odredbi Zakon o udrugama, niti nam je odgovorilo ima li u planu to učiniti”, kaže se u analizi Pučke pravobraniteljice.

POKOP UZ VOJNE POČASTI

Ministarstvo hrvatskih branitelja, za koje Vidović navodi da “financijski podupire više izrazito revizionistički nastrojenih udruga”, pokop ekshumiranih žrtava partizanskih zločina – civila, ustaša i domobrana, provodi uz vojne počasti. Pravobraniteljica objašnjava potrebu za dostojnom sahranom tih žrtava, ali smatra i da pokop uz vojne počasti pripadnika ustaške vojske može predstavljati službeno državno davanje legitimiteta tvorevini i ideologiji oprečnima vrijednostima suvremene Hrvatske.

Iz Ureda su stoga Ministarstvo branitelja službeno pitali temeljem koje pravne osnove i kojih kriterija se izvršio pokop uz vojne počasti na groblju u Vagancu, gdje je sahranjeno 55 žrtava među kojima je bilo i pripadnika ustaške vojske. “Odgovor na to, ali i na pitanje je li bilo drugih ukopa s odavanjem vojnih počasti ubijenima i stradalima tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u 2018. godini, nismo dobili”, kaže se u analizi pravobraniteljice.

PREDSJEDNICA, CRKVA I HRT

Lora Vidović nije propustila spomenuti slična postupanja i drugih državnih tijela i predstavnika vlasti, izdvojivši posebno predsjednicu Republike i njeno čuveno lanjsko tumačenje kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav ili ovogodišnji govor iz Buenos Airesa o Hrvatima koji su u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje.

Vidović ukazuje i na sve češće revizionističke stavove u historigrafiji i naglašava stav Europskog suda za ljudska prava po kojem se relativiziranje Holokausta ne može pravdati slobodom govora. “Zabrinjava i što se promocije revizionističkih djela održavaju i u prostorima Katoličke crkve, a posebno što se među osobama koje negiraju ili relativiziraju karakter ustaške države i razmjere zločina nalaze pojedinci visoko rangirani u crkvenoj hijerarhiji”, kaže se u analizi pravobraniteljice, koja izražava nezadovoljstvom i prostorom koje reklamiranju revizionizističkih publikacija daje javna televizija.

PREŠUTNO PRIHVAĆANJE

Pučka pravobraniteljica u zaključku konstatira kako su “pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom društvu toliko učestale, da su gotovo prešutno prihvaćene”. Negiranje zločina i razmjera zločina počinjenih u NDH je, smatra Vidović, ohrabrenje za govor mržnje, a ponekad i sam govor mržnje koji vodi ka diskriminaciji, pa i nasilju čime se njeguje kontinutitet mržnje i narušavaju vrijednosti na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske.

“Daleko najveća odgovornost je na vlasti, koja mora ponijeti odgovornost za poštivanje i primjenu Ustava te pridržavanje zakona i stati na put ponašanjima kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH te negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela”, zaključuje pučka pravobraniteljica. Vlasti koja, kako se vidi iz njenog reagiranja, ne samo da prešućuje veličanje NDH, nego i vrlo sustavno ignorira sve upite njenog Ureda na temu vlastite šutnje.

Telegram

Jasmin Klarić
Autor/ica 22.11.2018. u 13:21