NEVAŽNI GRAĐANI NAJVAŽNIJE OPĆINE: Gradnja poslovnih objekata na Hastahani je katastrofalna i bezobrazna!

Semir Mustafić
Autor/ica 5.10.2017. u 09:58

NEVAŽNI GRAĐANI NAJVAŽNIJE OPĆINE: Gradnja poslovnih objekata na Hastahani je katastrofalna i bezobrazna!

Nakon što je Žurnal objavio nekoliko tekstova o namjerama većine u Općinskom vijeću Općine Centar Sarajevo da na mjestu bivše Hastahane sruše dječiji park i izgrade poslovni objekat, građani su se pobunili.

Na parceli koja je obuhvaćena izmjenama regulacionog plana nalaze se  park za djecu i Muzej opsade Sarajeva koji godinama čeka renoviranje, te kompleks za bicikliste i skejtere.

Erdin Hromadžić biciklista je iz Sarajeva koji svaki dan posjećuje ovaj kompleks gdje se, kako kaže, sastaje sa prijateljima i uvježbava biciklističke akrobacije. Izgradnju poslovnog objekta smatra bezobraznim i pogubnim za njega i njegove prijatelje.


Erdin Hromadžić

„Ovo je jedino mjesto za park vožnju, mi možemo voziti po ulicama, ali za neko napredovanje i druženje ne postoji druga lokacija“ kaže Hromadžić za Žurnal.

Anđelina Knežević živi blizu ovog lokaliteta, i često sa unukom posjećuje park na Hastahani. Kaže da je ovo jedno od rijetkih mjesta u Općini Centar gdje može na zelenim površinama provoditi vrijeme sa unukom. Gradnju objekata smatra nedopustivom.


Anđelina Knežević sa unukom

„Nažalost sad je zaraslo malo, niko ne brine o ovome. Ali djeca nemaju definitivno nigdje izaći, osim u ovo malo parkovskih sredina. Ova ideja o gradnji za mene je katastrofalna. Katastrofa je da se i malo ove zelene površine u centru grada upropasti sa gradnjom bilo čega.“ tvrdi Knežević u razgovoru za Žurnal.

„Živim u Ćekaluši. Došli smo da pokušamo spriječiti gradnju na zelenoj površini grada, ionako je Sarajevo zagađeno. Ja kao penzioner ne mogu graditi, ne mogu ni šupu napraviti… Oni se samo vade na otvaranje radnih mjesta i zbog toga će srušiti park za djecu i Muzej koji je važan za ovaj grad.“  kaže Sejo Lukačević stanovnik grada Sarajeva.


Sejo Lukačević, penzioner

Inače, prije 4 godine Općina Centar donirala je pomenutu lokaciju da se na njoj izgradi Muzej opsade Sarajeva. Ipak, nakon izmjena i dopuna regulacionog plana, došlo je do obustave ovog projekta, na čijoj izradi se radilo 7 godina. Finansijskih sredstava za važan kulturološki simbol Sarajava nema, a za poslovne objekte ima.

„Na predmetnom lokalitetu može biti izgrađen objekat koji će se sastojati od suterena, prizemlja i jednog sprata, a u kojem bi bili smješteni sadržaji nestambene namjene, odnosno galerije, knjižare, izložbeni prostori, edukativni sadržaji za djecu, multimedijalni sadržaji, poslovni, turistički i uslužni sadržaji. U smjernicama dakle stoji da se može graditi objekat, a nigdje nije utvrđeno da će on automatski biti i izgrađen”, oglasila se Općina Centar, u čijem saopštenju se navodi da će konačnu riječ dati građani Sarajeva  kroz javne rasprave.

Za donesenu odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna  regulacionog plana„Gradski centar Marijin dvor“, građani se nisu ništa pitali.

zurnal.info

Tagovi:
Semir Mustafić
Autor/ica 5.10.2017. u 09:58