Ne odlaze više iz Hrvatske samo radnici, već i inovativne tvrtke

Autor/ica 15.5.2012. u 08:48

Ne odlaze više iz Hrvatske samo radnici, već i inovativne tvrtke

Saša Šarunić i Viktor Marohnić iz ShoutEma razvijaju svoj projekt u New Yorku/PXL

Američki poslovni inkubator LaunchHouse Accelerator pozvao deset hrvatskih novoosnovanih tvrtki u Cleveland

Nakon visokoobrazovanih radnika, SAD i Velika Britanija otvorili su vrata i mladim i inovativnim IT tvrtkama iz Hrvatske. Američki poslovni inkubator LaunchHouse Accelerator raspisao je natječaj za hrvatske startupe. Nudi 12 tjedana besplatnog smještaja, rada i mentorstva u svom prostoru u Clevelandu u Ohiu i potencijalnu sjemensku investiciju od 25.000 dolara, a zauzvrat traži da tim ima dva do tri člana, inovativan projekt kojem je potpuno posvećen i da su članovi tima spremni odmah se preseliti u SAD. David Greenberg, glasnogovornik LaunchHousa, kaže da su prijave otvorene do 1. srpnja. “Vjerujemo da u Hrvatskoj ima mnogo neotkrivenih talenata iz područja tehnologija i inženjerstva, pa želimo na ovaj način doprijeti i do njih”, naglašava Greenberg. 

Više mogućnosti 
Američki LauchHouse nije jedini koji vidi priliku u Hrvatskoj. Početkom lipnja u Zagrebu će se održati konferencija Seedcamp Zagreb koju organizira istoimeni londonski inkubator i fond koji također ulaže u mlade i inovativne IT tvrtke. Seedcamp će u Zagreb dovesti 80 mentora iz svih dijelova svijeta među kojima su i ulagači i stručnjaci iz Facebooka i Googlea te fondova Intel Capital i Eden Ventures.Matija Kopić, direktor osječke male i inovativne IT tvrtke Farmerona, u koji su dva američka venture capital fonda upravo uložila više od osam milijuna kuna, što je najveća investicija koju je dosad dobio ijedan startup iz Hrvatske, kaže da mu je na tom putu znatno pomogao Seedcamp. Zahvaljujući Seedcampu boravio je u njihovom inkubatoru u Londonu. Kopić zato nije iznenađen ni interesom Amerikanaca. “Tvrtke kao što su Farmerom, ShoutEm, Salespod i još neke dovele su do toga da se u SAD-u sve više čuje za Hrvatsku i neki vrlo poznati američki ulagači u tehnološki sektor znaju da ovdje ima potencijala pa ne treba čuditi da tamošnji poslovni inkubatori traže kod nas prilike“, kaže Kopić. Uvjeren je da će takvih primjera biti sve više, jer mnogi američki gradovi razvijaju vlastite venture capital fondove i poslovne inkubatore kako bi uspjeh Silicijske doline prebacili u svoje dvorište. “To već rade primjerice Philadelphia, Chicago, Phoenix i New Jersey, a u Europi na poticanju takvih projekata najaktivniji su London i Berlin”, kaže Kopić. Mihovil Barančić, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE-a, kaže da rade na tome da se jedan takav poslovni inkubator za IT tvrtke otvori u Zagrebu. Do sada su slične inicijative najavljivali grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu pa i privatne tvrtke poput Altproa. Međutim, u Hrvatskoj još nema nijednog poslovnog inkubatora niti venture capital fonda koji bi financijski pratio mlade IT tvrtke koje bi tu počele raditi. “U ovom trenutku nove inovativne IT tvrtke moraju se osloniti ili na svoje snage ili se mogu obratiti poslovnim anđelima, odnosno CRANE-u, i zato nam je potreban idući korak poslovni inkubator i venture capital fond”, kaže Barančić.

Najbolje lokacije 
Dodaje da je to posebno bitno, jer nije svejedno gdje se tvrtka razvija pa čak ni gdje traži investiciju. “Odlazak u SAD-u Cleveland može biti dobra odluka ako imate projekt koji s kojim ciljate na američko i svjetsko tržište, ali ako želite uspjeti u Europi onda je bolje izabrati neko veliko europsko središte s jakom poslovnom zajednicom, a ako je to Hrvatska ili regija, onda vam je najbolje kapital tražiti ovdje”, pojašnjava Barančić. Slično tvrdi Kopić iz Farmerona. U Europi kao najbolje lokacije ističe London i Berlin, a u SAD-u Silicijsku dolinu. “Prednost Silicijske doline je što je tamo tolika koncentracija poduzetnika da se sve čini moguće”, zaključuje Kopić.

JPP

Gradski poslovni inkubatori 
Američki poslovni inkubator i fond LaunchHouse nastao je javno-privatnim partnerstvom s gradom Shaker Heights kod Clevelanda. Cilj tog JPP-a je ojačati poduzetničku klimu i stvoriti nova radna mjesta kroz niz malih investicija, obrazovanje i poticanje inovacija. LaunchHouse okuplja poslovne mentore i poslovne anđele, a u svojem je natječaju obuhvatio ne samo Hrvatsku, već i Mađarsku i Rumunjsku.

Poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 15.5.2012. u 08:48