NASTAVAK OPSTRUKCIJE ISTRAGE: Glavna tužiteljica ne dozvoljava SIPA-i saslušanje policijskog komesara Lasića

tačno.net
Autor/ica 9.8.2018. u 09:25

NASTAVAK OPSTRUKCIJE ISTRAGE: Glavna tužiteljica ne dozvoljava SIPA-i saslušanje policijskog komesara Lasića

Službenici SIPA-e dostavili su Tužilaštvu BiH „Izvještaj o prikupljenim saznanjima u vezi sa zbivanjima na Ivan-sedlu“,kada su 18. maja ove godine naoružani pripadnici MUP-a HNK-a, po naredbi komesara Ilije Lasića, zaustavili kolonu autobusa sa migrantima. Oni su odlukom Vijeća ministara BiH, trebali biti prebačeni u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara. Prema informacijama Žurnala, nijedan od „učesnika u događaju“ nije prijavljen za krivično djelo, mada je i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić još istog dana akciju Lasićevih policajaca okarakterisao kao „državni udar“.

PRVO GODIŠNJI ODMOR, PA SASLUŠANJE

Iako se događaj desio prije skoro tri mjeseca, Tužilaštvo BiH još uvijek nije donijelo naredbu o provođenju istrage protiv policijskog komesara Ilije Lasića. Naprotiv, v.d. glavne državne tužiteljice Gordana Tadić izdala je pripadnicima SIPA-e uputstvo da Lasića ne saslušavaju dok se ona ne vrati sa kolektivnog godišnjeg odmora, te da se on može isključivo saslušati u svojstvu svjedoka, a ne ispitati u svojstvu osumnjičenog. Da je Tužilaštvo donijelo formalnu naredbu o provođenju istrage, te Lasiću dodijelilo status osumnjičenog, on više ne bi mogao obavljati funkciju policijskog komesara, jer prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, ne bi mogao imati pristup povjerljivoj dokumentaciji. Time je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić praktično sačuvala Lasića na ovoj poziciji, što je od strateške važnosti čelnicima HDZ-a BIH.  Podsjećamo, Tadićeva je prva rodica HDZ-ovog zamjenika državnog ministra sigurnosti Mije Krešića, koji rukovodi Odborom za sigurnost pri Hrvatskom narodnom saboru.

PROVJERE ZA ZABORAV SLUČAJA

Da je Tadićeva ovaj slučaj namjeravala zataškati, dokazuje i saopćenje Tužilaštva BiH izdato na dan blokade na Ivan-sedlu.

„Iako je v.d. glavnog tužitelja predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima  i ilegalnih migracija, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionog sastanka, koji je održan u ponedjeljak u Vijeću ministara“, glasilo je saopćenje Tužilaštva BiH, na dan kada su, odlukom Vijeća ministara BiH, migranti iz Sarajeva trebali biti prebačeni u Salakovac.

Time je tužiteljica Tadić praktično opravdala sve postupke čelnika MUP-a HNK-a koji su istog dana izdali skoro identično saopćenje kao Tužilaštvo BiH i u kojem su tvrdili da ih Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznalo o prebacivanju migranata.

Da će predmet ostati samo na „prikupljanju saznanja“, potvrdilo je i samo Tužilaštvo BiH koje je tada saopćilo da je „dežurni tužitelj dao instrukcije za vršenje potrebnih provjera u svezi sa okolnostima ovog događaja“. Tri mjeseca kasnije „potrebne provjere“ još uvijek traju, a SIPA-i je sugerisano da umjesto izvještaja o počinjenom krivičnom djelu dostavi izvještaj o prikupljenim saznanjima.

tačno.net
Autor/ica 9.8.2018. u 09:25