Naša stranka Mostar: Zašto Univerzitet Džemal Bijedić ne postoji na mostarskom sajmu?

tačno.net
Autor/ica 9.4.2018. u 15:17

Naša stranka Mostar: Zašto Univerzitet Džemal Bijedić ne postoji na mostarskom sajmu?

Sutra se zvanično otvara 21. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će trajati u periodu od 10. do 14. aprila. Kako organizator navodi, radi se o “najuspješnijoj sajamskoj izložbi u Bosni I Hercegovini, sudeći po broju izlagača I posjetitelja”.

S obzirom na važnost događaja, pitamo se kako je moguće da se u jedinom, trenutno dostupnom, službenom dokumentu, koji se nalazi na stranici Sajma pod nazivom “Sajamski vodič”, a čija je svrha predstavljanje Mostara, kao i ostatka Kantona (HNK), pored postojanja Sveučilišta u Mostaru nigdje ne spomene postojanje i Univerziteta Džemal Bijedić?

“Ponosna sam na činjenicu da je naš grad studentski centar i da se kroz Sveučilište i Univerzitet obrazuju mladi iz različitih dijelova BiH, ali i regiona. Umjesto da je Grad obezbijedio prostor koji će funkcionirati kao zajednički inkubator ideja za studente sa Sveučilišta i Univerziteta, pa dobrim idejama ponudio štand na sajmu kako bi pronašli eventualne ulagače i donijeli novac  studentima i obrazovnim ustanovama, vrhunac organizatorske širine i vizije razvoja se ogleda u činjenici da se jedna od dvije najvažnije visokoobrazovne institucije u HNK prosto “zaboravi” spomenuti. Ovo je jedna velika sramota za organizatora i zahtijevamo da se ispravi!” – izjavila je predsjednica gradskog odbora Naše stranke Mostar, Irma Baralija.

Pored ranije pomenutog incidenta, nepostojanje niti jedne autobuske linije koja bi povezivala studente Univerziteta sa onima na Svečilištu, odbijanje inicijativa Naše stranke da se obnovi jedna od gradskih ruševina I pretvori u zajedničku studentsku biblioteku/čitaonu, su samo neki od primjera kako vladajuće političke elite čine sve da sistemski održe studente podjeljenima.

“U vremenu programa poput ERASMUS, izgleda da je studentima iz Mostara lakše da se sretnu na nekom njemačkom univerzitetu nego da sarađuju na zajedničkim projektima u Mostaru. Odgovor vladajućim političkim elitama na pitanje zašto mladi odlaze je između ostalog i taj što im oni, osim nacionalizma i podjela, ništa drugo nikad nisu ni ponudili.” – poručila je Baralija

tačno.net
Autor/ica 9.4.2018. u 15:17