Nagrade novinarima Avdiću, Obrdalju, Gutiću i Dizdarević

tačno.net
Autor/ica 19.5.2017. u 18:23

Nagrade novinarima Avdiću, Obrdalju, Gutiću i Dizdarević

Foto: Adi Kebo/žurnal.info

Novinari “Žurnala” Avdo Avdić, Davor Obrdalj i Amarildo Gutić te novinarka FTV-a Merila Dizdarević dobitnici su ovogodišnje nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Avdić i Obrdalj dobili su nagradu za film “Vladar iz podzemlja” o Mirsadu Kukiću, Gutić za priču “Terma” o korupciji i privatizaciji u RS-u, dok je Dizdarević obrađivala temu o privatizaciji firme “Bosnalijek”.

Direktor Medija centra Boro Kontić kazao je da su ove godine na konkurs prispjele 64 kvalitetne priče. Smatra da istraživačko novinarstvo u ovdašnjim medijima nije toliko prisutno, ali da ipak postoji u određenoj mjeri. Kao problem naveo je i što se ovakve priče ne pojavljuju na svim televizijama, portalima i ostalim medijima.

“Ipak, bitno je da novinarstvo ipak propituje politiku i zbog toga je ovaj konkurs bitan, jer pristigne mnogo kvalitetnih radova koji propituju ono što rade ljudi koji troše naše pare”, zaključio je.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno čestitao je svim dobitnicima na osvojenim nagradama ističući da je njihov cilj da promoviraju najbolje novinare u BiH. Također je naglasio značaj istraživačkog novinarstva kazavši da su transparentnost, pristup informacijama i slobodni mediji fundament demokratskog društva.

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo se dodjeljuju u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU. Ovogodišnji fond za BiH za postignuća ostvarena u 2016. godini iznosi 10.000 eura.

N1

tačno.net
Autor/ica 19.5.2017. u 18:23