“Mostarska liska” u duhu slobode i optimizma, prva Mala liska Faketi Salihbegović – Avdagić

Andrijana Copf
Autor/ica 23.4.2017. u 14:41

“Mostarska liska” u duhu slobode i optimizma, prva Mala liska Faketi Salihbegović – Avdagić

Ogromnim zanimanjem publike i potragom za ulaznicama za predstavu “Gospođa ministarka” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je bila rasprodana i prije početka festivala, otvorena je konkurencija 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji će se u Mostaru, u organzaciji Narodnog pozorišta Mostar održavati do 29. aprila/travnja 2017.

Stručni žiri, koji ove godine radi u sastavu: reditelj, scenarist i producent Ademir Kenović (predsjednik), glumica Vedrana Seksan i reditelj Elmir Jukić, za najbolju izvedbu večeri “Malu lisku” je dodijelio glumici Faketi Salihbegović – Avdagić, koja u ovoj predstavi igra naslovu ulogu, ministarku u sjeni – Živku. Publika je u prepunoj sali Narodnog pozorišta Mostar za “Gospođu ministarku” za koju se tražila stolica više, ansambl od 21 glumice i glumca BNP-a Zenica, nagradila velikim pljeskom.

 Faketa Salihbegović - Avdagić

Izvedbi predstave prethodila je svečanost otvorenja 14. “Mostarske liske”, na kojoj je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio na tradiciju i slavne dane ovog pozorišta. “Osnutkom Narodnog pozorišta Mostar rijeke umjetnika slile su se u Mostar. To su bili pioniri pozorišne umjetnosti u Mostaru, koji su postavili duhovne temelje na kojima i dan danas počiva ova kuća. Odjek njihove slave sigurno se s vremena na vrijeme može čuti pod svodovima Narodnog pozorišta u Mostaru. Upravo zbog tih ljudi, zbog tih pionira pozorišta, mi nemamo pravo obarati glavu i pokleknuti pred bilo kakvim izazovima s kojima se susrećemo”, rekao je Mujkanović na otvorenju. Za nesebičnu podršku koju pruža NPM-u, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću uručena je plaketa zahvalnosti, a Mušić je ujedno festival i svečano proglasio otvorenim.

 Mujkanović i Mušić

“Suvišno je govoriti koliko ovaj festival znači – on predstavlja svojevrsni zaštiti znak Narodnog pozorišta Mostar, samog grada Mostara i naše Hercegovine, koji svake godine u naš grad dovodi brojne poklonike umjetnosti i nama svima pruža optimizam, nadu i pozitivnu energiju. Duboko vjerujem da se napredak Bosne i Hercegovine može postići samo uz podršku kulture, umjetnosti i nauke te posvećenosti očuvanja kulturnog blaga, što je zapravo osnovna nacionalna investicija”, kazao je Mušić, čestitajući organizatoru festivala. U svečanosti otvorenja “Mostarske liske” nastupio je i Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, dok je voditelj svečanosti bio Emir Spahić, glumac Narodnog pozorišta Mostar.

Glumac NPM-a Emir Spahić

Elmir Jukić, član stručnog žirija, u izjavi medijima je rekao da je konkurencija festivala ozbiljna, a sastav žirija vrlo zanimljiv, pa očekuje i zanimljiv rad na festivalu. Ove godine na festivalu nisu samo predstave kojima je isključivi cilj zabaviti publiku, nego i propitivaju društvene pojave i probleme.

“To su najljepše stvari kada je komedija u pitanju: baviti se pomalo i problemima društva kroz humor, tako da vjerujem da je put kojim je direkcija festivala krenula ove godine najbolji mogući”, rekao je Jukić.

 Elmir Jukić

Žiri medija radi u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić, a žiri publike u sastavu Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Nada Dalipagić kaže da je “Mostarska liska” izuzetna manifestacija koja prije svega pokazuje jedan neponovljivi duh Mostara, koja i u ovim teškim vremenima daje jednu nadu i mogućnost da se nasmijemo i sami sebi i cjelokupnoj situaciji koja nas okužuje. “Atmosfera prve večeri festivala me oduševila i to posebno u dijelu odnosa publike i umjetnika jer je publika izuzetno uživala i svesrdno nagradila izvođače. Nadam se da će se i cijela manifestacija odvijati u tom izuzetnom duhu pozitivne enegije i optimizma”, rekla je Dalipagić.

U programu je ove godine osam predstava – sedam u konkurenciji za nagrade i jedna u čast nagrađenih, koje je od 45 pristiglih na javni poziv u program 14. “Mostarske liske” uvrstio selektor Adnan Lugonić, umjetnički direktor NPM-a. Moto 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” je “Smijehom do slobode”.

Večeras (nedjelja, 23.4.) na programu je predstava “Malo blago” u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

  • “MALO BLAGO”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);
  • “JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),
  • “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
  • “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.
Andrijana Copf
Autor/ica 23.4.2017. u 14:41