Mogherini: I dalje ćemo se zauzimati za zaštitu ljudskih prava i svih onih koji ih brane

tačno.net
Autor/ica 8.12.2017. u 18:40

Mogherini: I dalje ćemo se zauzimati za zaštitu ljudskih prava i svih onih koji ih brane

Izjavu visoke predstavnice Federice Mogherini u ime Evropske unije provodom Dana ljudskih prava 10. decembra 2017, prenosimo u cjelosti:

“Nakon razornog Drugog svjetskog rata koji je doveo do bolnih podjela u Evropi i okupacije mnogih evropskih zemalja, međunarodna zajednica se 1948. odlučila posvetiti definisanju, promovisanju i zaštiti ljudskih prava. Općom deklaracijom o ljudskim pravima koju slavimo 10. decembra, utvrđeni su ti zajednički principi i ona je snažno uticala na razvoj u svijetu. Ipak, gotovo sedamdeset godina nakon njezina donošenja, još smo daleko od potpunog ispunjavanja tih obaveza u cijelom svijetu, te prepoznajemo da sve države moraju učiniti više u tom pogledu.

Opću deklaraciju o ljudskim pravima jednoglasno je donijela Opšta skupština UN-a 10. decembra 1948., a ovogodišnji Dan ljudskih prava obilježava pokretanje jednogodišnje kampanje za proslavu njezine 70. godišnjice 2018. Dok se pripremamo za tu godišnjicu, nisu ugrožena samo prava i slobode, nego se i prostor za djelovanje civilnog društva nastavlja sužavati u mnogim zemljama širom svijeta.

Za nas u Evropskoj uniji, zaštita ljudskih prava nije samo temelj naše zajedničke unutrašnje i vanjske politike, nego i same Unije, i to od samoga početka. Sva ljudska prava smatramo univerzalnima, nedjeljivima i međuovisnima, i ne pravimo razliku između građanskih, političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih prava. EU će nastaviti potvrđivati svoju predanost zaštiti i promovisanju univerzalnosti ljudskih prava kad god se ona krše ili dovode u pitanje, unutar svojih granica ili izvan njih.

Evropska unija i dalje će biti na strani onih koji svakog dana staju u zaštitu ljudskih prava, jer se branitelji ljudskih prava suočavaju sa sve većim pritiskom i prijetnjama u mnogim zemljama širom svijeta. Mi im ne odajemo samo počast, nego ih i aktivno podržavamo u radu, a to ćemo i nastaviti činiti. Potpuno poštivanje svih ljudskih prava preduslov je svakog demokratskog i stabilnog društva, održivog razvoja, sigurnosti i dugoročnog mira.

EU će i dalje biti najsnažniji zagovaratelj multilateralnog sistema kao stuba u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, počevši od Ujedinjenih naroda i Međunarodnoga krivičnog suda, pa do regionalnih institucija kao što je Vijeće Evrope. Garancija njihove djelotvornosti i najviših standarda integriteta naša je zajednička odgovornost.

Evropska unija i njene države članice danas će se pridružiti Ujedinjenim narodima i mnogima drugima u pozivu državama i pojedincima da stanu u zaštitu ljudskih prava, a povodom Dana ljudskih prava 2017. države članice EU, institucije, specijalni predstavnik EU za ljudska prava Stavros Lambrinidis i predstavništva Evropske unije – svi oni obilježavaju Dan ljudskih prava. I dalje ćemo se zauzimati za zaštitu ljudskih prava i svih onih koji ih brane.”

tačno.net
Autor/ica 8.12.2017. u 18:40