Majke Srebrenice i svjedoci genocida apeluju: Zaustavite Dodika u kršenju UN konvencije

FENA
Autor/ica 18.10.2021. u 14:17

Majke Srebrenice i svjedoci genocida apeluju: Zaustavite Dodika u kršenju UN konvencije

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe apeluju na međunarodne institucije da zaustave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kršenju Konvencije o genocidu koju su usvojile Ujedinjene nacije, ocjenjujući da njegove izjave izazivaju mogućnost konflikta i ponavljanje genocida.

Podsjećaju da su u augustu 2021. godine uputili Izvještaj specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu, kao i tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimu Khanu, zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Posebno apelujemo na predsjednika Narodne Skupštine entiteta RS-a Nedeljka Čubrilovića koji je krenuo putem ratnog zločinca, ratnog predsjednika skupštine tzv. srpske republike u BiH Momčila Krajišnika. On je jedini presuđeni ratni zločinac u historiji međunarodnog prava koji je obnašao i funkciju ‘predsjednika skupštine'”, naglasili su.

Ističu da će žrtve i dalje nastaviti saradnju sa UN i dostavljati informacije o kršenju UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i akcionog Plana UN, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

klix.ba

FENA
Autor/ica 18.10.2021. u 14:17