Jutarnji otkriva detalje novog zakona o drogi: Pušenje jointa na ulici – prekršaj

Autor/ica 21.6.2012. u 12:14

Jutarnji otkriva detalje novog zakona o drogi: Pušenje jointa na ulici – prekršaj

Za dvije sadnice marihuane posađene na balkonu u Hrvatskoj će se i ubuduće ići u zatvor!

Naime, kako saznajemo od radne skupine koja je proteklih mjeseci radila na doradi teksta novog Kaznenog zakona, koji je Sabor prihvatio lani u studenom, a koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja sljedeće godine, proizvodnja i najmanjih količina droge bez namjere preprodaje ostat će kazneno djelo, s propisanom kaznom do tri godine zatvora.

Posjedovanje malih količina bilo koje droge za vlastite potrebe bit će, kao što je najavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić odmah po stupanju na dužnost, izbrisana iz Kaznenog zakona i “preseljena” u sferu prekršajne odgovornosti. Što su to male količine droge i koje su količine za osobnu upotrebu, a koje za preprodaju, zakonodavac neće propisati, nego će to biti stvar sudačke odluke.

Što ako dobro rodi?

Međutim, proizvodnja i najmanjih količina i dalje će biti kazneno djelo.

– Nikada nije bilo upitno hoće li proizvodnja ili uzgoj marihuane ili bilo koje druge droge biti dekriminalizirana, jer je stupanj društvene opasnosti od proizvodnje bitno veći od one pukog posjedovanja bez namjere prodaje – objašnjava sudac Vrhovnog suda Dražen Tripalo, član radne skupine. Objašnjava kako, primjerice, osoba koja uzgoji nekoliko sadnica marihuane s prvotnom namjerom da dobivenu drogu sama potroši može je odlučiti prodati ako, primjerice, iznimno dobro rodi.

Javna rasprava

Ističe kako će kazne, za proizvodnju za vlastite potrebe biti bitno manje nego za proizvodnju s namjerom prodaje, za koju će propisane kazne biti do 12 godina zatvora.

Međutim, kako saznajemo, radna skupina nije bila posve jedinstvena oko tog pitanja. Dio stručnjaka smatrao je da nema potrebe da se kriminalizira uzgoj nekoliko sadnica marihuane.

– Zadovoljan sam iako postoje neke sitnice oko kojih sam smatrao da postoji i bolje rješenje. Ja sam smatrao da bi bilo bolje da uzgoj određenog broja sadnica marihuane bude prekršaj. No, ovo je tek prijedlog radne skupine, koji treba proći javnu raspravu i saborska čitanja – kaže mr. Dubravko Klarić, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga.

On je dekriminalizaciju posjedovanja, predlagao još prije nekoliko godina, u vrijeme Vlade Jadranke Kosor. Klarić je elaborat poslao radnoj skupini za izradu Kaznenog zakona, čiji je vanjski član i sam bio. To je tako silno razbjesnilo tadašnju premijerku da je u silnoj želji da demantira mr. Klarića demantirala da se uopće radi na izradi novog Kaznenog zakona! Klarić je smatrao da se mala količina droge za osobnu upotrebu, koja će ubuduće biti prekršajno djelo, treba za svaku drogu posebno propisati, po uzoru na Europu: da se točno zna da je to, primjerice, pet grama marihuane, jedan gram heroina ili pet tableta ecstasyja. 

Najvažnija je edukacija

– Najvažnije je dobro educirati suce kako bi imali ujednačenu praksu i kako ne bi došlo do ogromnih razlika od suca do suca – kaže mr. Klarić. Ističe da se ovakvim rješenjem najveći značaj daje namjeri posjedovatelja, koja je, kaže, doista najvažnija.

– Primjerice, ako policija uhvati nekoga s jednim gramom heroina podijeljenim u deset šutova kako izlazi iz svog stana, logično je pretpostaviti da je ta droga namijenjena preprodaji, a ne osobnoj upotrebi, unatoč maloj količini. U takvim će slučajevima policija slati izvješće Državnom odvjetništvu, koje će odlučiti radi li se o namjeri preprodaje te će ga kazneno goniti ili ne. Ako pak ulovi klinca s jointom i okolnosti ni na koji način ne ukazuju da je imao namjeru preprodaje, privode ga prekršajnom sucu – kaže Klarić, koji ističe da u takvom slučaju zatvor nema nikakvu svrhu: tu je najvažnije izreći neku od mjera, poput obaveznog savjetovanja u Centru za prevenciju ovisnosti. 

Prodaja droge djetetu

– Redovito primam pozive očajnih roditelja koji mi kažu da im je dijete osuđeno na zatvorsku kaznu od dvije godine, no već protekle dvije godine čeka izvršenje kazne. I dalje se drogira i počinjava kaznena djela. Pitaju me zašto nije upućen na obavezno liječenje, što bi jedino bilo svrhovito – objašnjava Klarić.

Prema prijedlogu radne skupine, za one koji ponude, prodaju ili omoguće korištenje droge djetetu propisana će kazna biti od tri do 12 godina zatvora, a za prozuročenje smrti osobe najmanje pet godina. Ostavit će se i mogućnost pokajnika koji može biti oslobođen optužbi, ali samo ako djela nije počinio prema djetetu ili prouzročio nečiju smrt.

Jutarnji list

Tagovi:
Autor/ica 21.6.2012. u 12:14