Jesen je, vrijeme je za najam stana u Zagrebu, evo što trebate znati

Autor/ica 19.9.2012. u 14:31

Jesen je, vrijeme je za najam stana u Zagrebu, evo što trebate znati

PXL

Tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u kolovozu je u prosjeku iznosila 289 eura što je 5,5 posto manje no lani u istom mjesecu.

Jesen je razdoblje godine kada se u Zagrebu pojačano traže stanovi u najam, najviše među studentskom populacijom, zbog čega su se redovito formirale i nešto više cijene najma nego tijekom ostalih mjeseci u godini. U centru Zagreba su, predvidivo, mjesečne najamnine najviše, dok su u Novom Zagrebu najniže.

 

Pad za 4,6 posto

No prema podacima portala Crozilla.com stanje na tržištu te sve niži životni standard učinili su i korekciju cijena najma naniže u odnosu na prošlu godinu pa su u odnosu na lanjske cijene ovogodišnje pale 4,6 posto.

Tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, u kolovozu je u prosjeku iznosila 289 eura, što je 5,5 posto manje no lani u istom mjesecu. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku treba izdvojiti 1 posto manje no u kolovozu prošle godine: 410 eura.

Za stan površine između 60 i 80 kvadratnih metara prosječne tražene cijene se kreću oko 499 eura, što označava godišnji pad od 3,7 posto. Stanovima velikih površina, od 80 do 100 metara kvadratnih, mjesečna je najamnina na godišnjoj razini bila čak 8,2 posto niža, a tijekom kolovoza njihova je prosječna oglašavana cijena iznosila 633 eura.

Studenti u potrazi

Studenti, koji u ovom dijelu godine najviše iznajmljuju stanove, kao glavne kriterije pri najmu uz cijenu navode blizinu fakulteta i javnog prijevoza, internet , visinu režija. Već je učestala praksa da vlasnici radi zaštite od neplaćanja najamnine ili režija u prvom mjesecu najma traže i plaćanje pologa, odnosno jedne mjesečne najamnine unaprijed.

(Agencija VLM)

Tagovi:
Autor/ica 19.9.2012. u 14:31