Izveštaj o Praljkovoj smrti: Tribunal nije imao saznanja o otrovu

RSE
Autor/ica 31.12.2017. u 19:16

Izveštaj o Praljkovoj smrti: Tribunal nije imao saznanja o otrovu

Foto: AFP

Izveštaj nezavisne stručne istrage o okolnostima smrti bivšeg hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Tribunala, navodi da osoblje Haškog tribunala kao i Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU) nije imalo saznanja koja bi ih navela na sumnju da Praljak kod sebe ima otrov.

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, Izveštaj je potpisao sudija Hasan B. Dželou, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud. On navodi da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospeo do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svetlo na taj detalj.

“Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obaveštajnih podataka koji bi nagovestili da Praljak poseduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su biti sprovedene. Međutim, čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on je lako mogao ostati neprimećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja”, naveo je sudija Dželou.

Prema njegovim rečima, Izveštaj nije pronašao “nijedan propust” u pravnom okviru Haškog tribunala kada je reč o tretmanu pritvorenika u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UNDU), kao ni u prostorijama Tribunala.

“Kao što je u mom zaključku navedeno, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u granicama pravila Nelsona Mandele, nije bilo mera koje bi garantovale otkrivanje otrova”, navodi sudija Hasan B. Dželou.

Izveštaj je ukazao na neke mere koje su mogle biti preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima.

“U tom smislu, sudija Dželou izdao je preporuke u vezi sa režimom pretrage, uključujući i posetioce i ćelije pritvorenika, kao i obuke za službu bezbednosti Tribunala. Uz to, on je preporučio uvođenje 30-minutnog odlaganja prenosa izricanja presuda”, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Podsetimo, bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni Slobodan Praljak je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH. Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo nakon toga je i preminuo.

RSE

RSE
Autor/ica 31.12.2017. u 19:16