Izložba Lejle Ćehajić u ponedjeljak u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 20.4.2018. u 21:52

Izložba Lejle Ćehajić u ponedjeljak u Zvonu

Foto: Haris Čalkić

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizira otvaranje izložbe pod nazivom Kolaži i asamblaži skulptorice Lejle Ćehajić.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 23. aprila u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u 21:00 sati.

Lejla Ćehajić, skulptorica izuzetnog umijeća i nesvakidašnjeg smisla za humor koji je itekako prisutan u njenim djelima, u Zvonu će predstaviti Kolaže i asamblaže, opus radova nastalih u različitim periodima.

Ovoga puta u Zvonu će vas dočekati skulpture nastale kombinovanjem različitih materijala i predmeta, asamblaži, kutije s neobičnim predmetima koji kako autorica kaže čine „zbirku tričarija“ nastalu od odbačenih ili izgubljenih objekata pronađenih u „sretnim slučajnostima“.

Figurice, igračke i zaboravljene fotografije koje su čekale da se sretnu tvore novu postavku Lejle Ćehajić i izložbu pretvaraju u igru i posebno vizuelno iskustvo.

U nekim radovima pronaći ćemo alegoriju, simboliku ili pomenuti, nezaobilazni humor. U nekima se, kako autorica kaže nalazi samo „privlačnost sasvim izgubljenog značenja“.

Izgubljeni a potom pronađeni i spojeni, ovi predmeti čine male svjetove u kojima su i sami manje izgubljeni i besmisleni. Nova izložba Lejle Ćehajić postavljena u Zvonu biće još jedna potvrda da umjetnost od uobičajenog stvara čudesno, a da banalnost prožeta značenjem stvara poeziju.

tačno.net
Autor/ica 20.4.2018. u 21:52