Izložba „Apokalipsa“, autora Džeke Hodžića, 5. marta u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 2.3.2020. u 11:00

Izložba „Apokalipsa“, autora Džeke Hodžića, 5. marta u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevo

Istaknuti bosanskohercegovački umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić u povodu svog 70. rođendana ove godine organizuje niz samostalnih izložbi pod zajedničkim nazivom „Apokalipsa“.

Džeko Hodžić, rođen u 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja (Crna Gora), nakon izložbe u okviru Festivala „Sarajevska zima“, koja će u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu biti otvorena 5. marta, svoj veliki ciklus radova predstavit će u Podgorici u mjesecu maju, te Tuzli i Bihaću u oktobru i novembru.

Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti tri grandiozna triptiha, od kojih su dva, „Apokalipsa I“ i „Apokalipsa II“, proteklih godina bila prezentovana javnosti, prvi u Historijskom muzeju 2016. godine a drugi u Vijećnici 2017. Triptih „Apokalipsa III“, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, među kojima i same po sebi izuzetno interesantne i intrigantne popratne skice i studije za ciklus „Apokalipsa“, po prvi put će biti predstavljeni javnosti.

Svečano otvaranje izložbe u Sarajevu bit će održano u četvrtak, 5. marta sa početkom u 19.30 sati, a izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta.

Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Godijevu, Bijelo Polje, crnogorski dio Sandžaka. Školu za Primijenjenu umjetnost završio u Peći 1970. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti  u Sarajevu 1977. godine. Član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine. Također je član Udruženja likovnih umjetnika AK 68 u Njemačkoj te udruženja Kunstverein EV Erlangen.

Imao 79 samostalnih izložbi te učestvovao na 580 grupnih.

Dobitnik 11 nagrada za svoj umjetnički rad, među kojima su i: nagrada na jugoslovenskom konkursu „Pivo Karamatijević“, Internacionalna nagrada „Premio Mandraccio“ Opatija, Grand prix za crtež na izložbi Anale crteža Mostar, Otkupna nagrada grada Wasserburga – Njemačka, Nagrada za instalaciju na izložbi „Collegium artisticum“ i druge.

Učesnik u radu više slikarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inozemstvu.

Bio član Umjetničkog savjeta ULUBiH, član UO ULUBiH, Predsjednik Skupštine ULUKS, član savjeta Internacionalne likovne kolonije Počitelj.

Izlagao u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Cipru, Egiptu, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi, SAD-u, Švicarskoj.

Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Živi i radi u Sarajevu.

tačno.net
Autor/ica 2.3.2020. u 11:00