Izetbegović prijavio Dodika domaćim i međunarodnim institucijama

tačno.net
Autor/ica 17.7.2017. u 15:32

Izetbegović prijavio Dodika domaćim i međunarodnim institucijama

Član predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović zatražio je od Ureda viskog predstvnika, Vijeća za implementaciju mira i Tužilaštva BiH da sankcionišu Milorada Dodika, zbog njegove posljednje izjave.

Izetbegović je takođe pozvao sve nadležne državne institucije da ne potcjenjuju prijetnje smrću pripadnika “Islamske zajendice” (IDIL) upućene liderima Islamske zajednice BIH.

Izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o “okupaciji Drine” predstvalja najopasniju izjavu nekog od bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocjena je člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića.

Dodik, već skoro 10 godina, podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak, kaže Izetbegović, uz podsjećanje na posljedji takav primjer -izjavu MiIorada Dodika, datu 7.jula u Bratuncu.

Potsjetimo Dodik je rekao “poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih koje su tražile i samousmjeravale svoje pare, kako bi se ovdje uz Drinu vratili, nakon otadžbinskog rata, muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način “.

Kako kaže Izetbegović, prema Miloradu Dodiku, Bošnjaci starosjedioci Podrinja su okupatori, etničko čiščenje i genocid izvrešen nad njima je pozitivan otadžbinski rat, a njihov povratak ponovna okupacija koju treba spriječiti.

Ovim izjavom se Milorad Dodik najdirektinije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145.a i 146. Krivičnog zakona BIH.

Izetbegović se stoga pismom obratio Uredu Visokog predstavnika (OHR), Vijeću za implementaciju mira u BIH i Tužilaštvu BiH, od kojih je tražio da sankcionišu ponašanje predsjednika RS-a.

RSE

tačno.net
Autor/ica 17.7.2017. u 15:32