Izbori u BiH, zaustavljeno glasanje na jednom izbornom mjestu u RS-u

RSE
Autor/ica 2.10.2022. u 10:25

Izbori u BiH, zaustavljeno glasanje na jednom izbornom mjestu u RS-u

Foto: Armin Durgut/Pixsell

U Bosni i Hercegovini (BiH) se 2. oktobra održavaju Opšti izbori, po osmi put od završetka rata.

Na njima pravo glasa ima ukupno 3.368.666 birača, a oni biraju ukupno 518 članova organa za državni, entitetske i kantonalne nivoe vlasti.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je izvijestila 2. oktobra da su biračka mjesta otvorena na vrijeme, a sa radom su počela i 352 mobilna tima.

Kako je istakao CIK, pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7.00 sati, a kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta su bila u prosjeku od 15 do 30 min.

Razlozi su uobičajeni, naveo je CIK, kao i na ranije održanim izborima, jer nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i slično.

‘Pod lupom’: Zaustavljeno glasanje u Novom Gradu

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježila je teško kršenje Izbornog zakona u Novom Gradu, na sjeveru BiH, gdje je glasanje, prema posljednjim informacijama, zaustavljeno.

“Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (naseljeno mjesto u Novom Gradu). Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja”, saopšteno iz Koalicije “Pod lupom”.

Svi članovi biračkog odbora u 89 posto slučajeva bili su prisutni na biračkim mjestima u 6:00 sati, naveli su”Pod lupom”.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. No, na manje od jedan posto posmatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani – navodi se.

“Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto biračkih mjestu u BiH nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza. Na skoro osam posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta”, saopšteno je.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu da je ukupno 79 posto biračkih mjesta otvoreno tačno u 7.00 sati, do 7.15 otvoreno je 18 posto biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora, ističu iz Kolacije “Pod lupom”.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” angažovala je na izborni dan gotovo 2.000 građanskih, nestranačkih posmatrača koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije “Pod lupom”.

Šta se bira na izborima?

Punoljetni državljani BiH na četvorogodišnji mandat biraju tri člana Predsjedništva i 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Na entitetskom nivou, bira se 98 poslanika za Parlament Federacije BiH (FBiH), odnosno 83 za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS).

U RS se biraju i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

U FBiH se još bira ukupno 289 poslanika u deset kantonalnih skupština.

Na glasačkim listićima će se naći 127 političkih subjekata, od toga 72 stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Ukupno – 7.258 kandidata.

Glasa se na 5.903 mjesta, od čega je 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH van zemlje.

Više o 60.000 posmatrača

U izbornoj administraciji, na mjestima od predsjednika Centralne izborne komisije do službenika u Glavnom centru za brojanje, angažovano je više od 50.000 ljudi, dok će njihov rad, proces glasanja i brojanja glasova pratiti više od 60.000 akreditovanih posmatrača.

Šta je novo na izborima?

Glasanje na ovim izborima će biti drugačije nego do sada, jer će glasačke kabine biti okrenute prema biračkom odboru, koji će gledati u leđa birača.

Ova novina je tu da bi birači bili onemogućeni da slikaju popunjene glasačke listiće, iznose ih, i slično.

Takođe, svaki listić mora imati pečat i potpis člana biračkog odbora, u suprotnom je nevažeći.

Izborna tišina je počela u ponoć, 1. oktobra i traje do 19 sati 2. oktobra, kada bi biračka mjesta trebalo da budu zatvorena.

Tokom nje, političkim subjektima je zabranjeno učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o aktivnostima koje se odnose na izbornu kampanju.

Koliko koštaju izbori?

Procjena CIK BiH je da će izbori koštati oko 12.528.000 maraka (oko 6,26 miliona evra).

Zbog neusvajanja državnog budžeta, održavanje izbora je bilo upitno dok visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) 7. juna nije nametnuo odluku o finansiranju izbora.

Tom odlukom, CIK-u je doznačeno 12,5 miliona maraka (oko 6,4 miliona evra) neophodnih za organizaciju izbora.

Da li su mogući problemi u provođenju izbora?

Na konferenciji za novinare u četvrtak, 29. septembra, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je izjavio da “ne postoji nijedan značajan problem na terenu koji bi mogao uticati na Opšte izbore u BiH”.

Tada je pozvao sve građane i političke predstavnike da zajedno doprinesu da izbori budu održani u demokratskom okruženju.

Takođe je odbacio navode o mogućoj izbornoj krađi, zbog popunjavanja biračkih odbora.

“Odustajanje članova biračkih odbora imenovanih po prijedlozima političkih subjekata ne predstavlja aktivnost tijela za provođenje izbora, ali je naša obaveza popuniti te biračke odbore kada oni ostanu upražnjeni. Ta aktivnost izbornih komisija ne znači ‘pripremu za izbornu krađu'”, istakao je Arnautović.

CIK će uložiti maksimum da ima preliminarne rezultate 2. oktobra oko ponoći, naglasio je Arnautović, i dodao da 3. oktobra ujutro očekuju 80 posto rezultata.

RSE

RSE
Autor/ica 2.10.2022. u 10:25