I strani diplomati se protive koncertu potpore čelnicima Herceg-Bosne

tačno.net
Autor/ica 7.6.2017. u 12:22

I strani diplomati se protive koncertu potpore čelnicima Herceg-Bosne

Predstavnici najutjecajnih zapadnih zemalja te Rusije i Turske u utorak su osudili najavu koncerta potpore čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne koji čekaju pravomoćnu presudu Haškog suda (ICTY) za ratne zločine, na kojemu bi trebao nastupiti kontroverzni pjevač Thompson.

Zajednička izjava Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) uslijedila je nakon niza suprotstavljenih reakcija hrvatske i bošnjačke strane na najavu koncerta u Mostaru, posebno nakon što je objavljeno kako bi na njemu trebao nastupiti Marko Perković Thompson.

Koncert pod naslovom “Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Den Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a” trebao bi se održati  8. lipnja u zapadnom dijelu Mostara.

Većina bošnjačkih političkih stranaka oštro je osudila koncert, a nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga najavilo je kako će u vrijeme održavanja koncerta na Španjolskom trgu prosvjedovati protiv tog okupljanja.

Upravni odbora PIC-a istaknuo je kako sve  institucije u BiH, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, trebaju djelovati u pravcu promoviranja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te izbjegavati aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, “što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam, te provokativnu uporabu simbola”.

“Ne treba poduzimati nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje napetosti”, stoji u izjavi.

Članice PIC-a ističu kako su  čvrsto uvjerene da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj potpora optuženim i osuđenim ratnim zločincima ne djeluju u skladu sa europskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklariranim težnjama ka članstvu u Europskoj uniji i sudjelovanju u demokratskim procesima.

ICTY je najavio kako će pravomoćnu presudu u predmetu “Prlić i drugi” donijeti najkasnije u studenome ove godine.

Šestorica Hrvata su u svibnju 2013. nepravomoćno osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

net.hr

tačno.net
Autor/ica 7.6.2017. u 12:22