“Hrvatski fašizam pokazuje ružno lice i u inozemstvu”

G. Borković/Novosti.com
Autor/ica 5.10.2022. u 13:13

“Hrvatski fašizam pokazuje ružno lice i u inozemstvu”

Navijači Sydney Uniteda na finalu australskog kupa s ustaškim zastavama i uzdignutom desnicom (foto You Tube )

Centar Simon Wiesenthal upozorio je na dva nova incidenta s obilježjima hrvatskog fašizma: crtanje hitlerskih brčića Vučiću, Orbánu i Meloni u jednom tjedniku te skandiranje “Za dom spremni” u Australiji na nogometnoj utakmici Sydney Uniteda kojeg su osnovali hrvatski emigranti

Jeruzalemski Centar Simon Wiesenthal u nedjelju je objavio saopćenje u kojem ukazuje na dva nova incidenta u kojima je, kako kažu, “hrvatski fašizam još jednom pokazao svoje ružno lice” i to ne samo u zemlji, nego i u inozemstvu.

Prvi nedopustiv primjer, kako ističu, onaj je zagrebačkog tjednika Express koji je prošli tjedan objavio lica srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, buduće talijanske premijerke Giorgie Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbána s hitlerovskim brčićima pod naslovom “Achtung – Hrvatska između tri minifašizma”. Prema tvrdnjama Centra, iako su ovo troje političara “doista desničarski konzervativci, žigosati ih kao naciste jednostavno je odvratno, nepravedno i krajnje neukusno, jer se tako vrijeđa sve žrtve nacista”.

Na poistovjećivanje s nacističkim firerom u ponedjeljak, nakon sastanka s Orbanom, reagirao je i Vučić koji je kazao da je zahvalan dr. Efraimu Zuroffu, direktoru Centra za istočnoeuropska pitanja, zbog principijelnog postavljanja oko stvari koje nisu jednostavne. “Možete da crtate brkove koliko god hoćete, ali u istorijskim čitankama piše jasno ko je Hitlera dočekivao cvijećem, ko je bio oduševljen, a ko se protiv Hitlera borio”, kazao je Vučić.

U prvom primjeru može se diskutirati o uredničkoj slobodi interpretacije zbog otvorenih aspiracija pojedinih država prema teritoriju Hrvatske s obzirom na Orbánovo fotografiranje ispred karte velike Mađarske koja obuhvaća dijelove Hrvatske na (post)fašistički karakter Melonine stranke Braća Italije ili pojedine Vučićeve izjave tokom rata, o drugom rasprave teško može biti.

Centar je upozorio da je na utakmici finala australskog kupa više tisuća navijača nogometnog kluba Sydney United, koji su 1957. osnovali hrvatski emigranti kao Croatia Sydney FC, salutiralo nacističkim pozdravom i skandiralo ustaški pozdrav “Za dom spremni”, što je, kako kažu iz Centra, hrvatski ekvivalent nacističkom pozdravu “Sieg Heil”. Činili su to i za vrijeme ceremonije “Welcome to the land” koja se održava kako bi se ukazalo na činjenicu da je zemlja na kojoj je izgrađen stadion izvorno pripadala Aboridžinima.

Na skandiranje ustaškog pozdrava, koje možete vidjeti ovdje, reagirali su i australski mediji, prepričavajući da je jedna strana tribine više puta uzvikivala “Za dom”, a druga “Spremni” nakon čega su sudionici incidenta međusobno aplaudirali. Na društvenim mrežama se također ističe da su mahali različitim “fašističkim” zastavama, među kojima su bile i ustaške. Utakmicu je uživo prenošena i u Hrvatskoj na MAX TV platformi.

Iz australskog Saveza najavljene su sankcije protiv navijača za koje je utvrđeno da su dizali desnu ruku i skandirali u čast ustaškom režimu.

“Oba incidenta odražavaju duboko ukorijenjeni fašizam koji prevladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Prema povjesničaru holokausta dr. Efraimu Zuroffu, direktoru za istočnoeuropska pitanja Wiesenthal centra, takve manifestacije ne iznenađuju:  ‘Od raspada Jugoslavije i uspostave hrvatske države, osim rijetkih iznimaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao uništiti državu. srpske, židovske i romske zajednice’, kazao je Zuroff.”

Direktor Centra reagirao je i prije tri mjeseca zatraživši od hrvatske Vlade da poništi odluku o zabrani Aleksandru Vučiću da posjeti koncentracijski logor Jasenovac, zbog čega je pisao i hrvatskoj veleposlanici u Izraelu Veseli Mrđen Korać, upozorivši je na moguće negativne posljedice takve odluke.

“Nepotrebno je reći da pretpostavljam da je vaša Vlada potpuno svjesna činjenice da su najveći broj žrtava Jasenovca bili Srbi. Zabraniti predsjedniku Srbije da oda počast žrtvama je okrutna, neshvatljiva mjera koja može samo pogoršati napetosti između Srbije i Hrvatske. Snažno vas pozivamo da naš dopis prenesete nadležnim tijelima u Zagrebu i pozovete ih da pronađu način da isprave svoju nerazboritu i vrlo nesretnu odluku.”

Portalnovosti.com

G. Borković/Novosti.com
Autor/ica 5.10.2022. u 13:13