Hrvatske vlasti opet zaobilaze komemoraciju u Ahmićima

Novosti
Autor/ica 16.4.2019. u 10:05

Izdvajamo

  • Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haaški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića. U Ahmićima su, prema podacima Haaškog tribunala u predmetu ‘Kordić i Čerkez‘, u rano jutro 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba. U Udruženju građana žrtava rata 16. april ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Povezani članci

Hrvatske vlasti opet zaobilaze komemoraciju u Ahmićima

Documenta je prozvala državne predstavnike i Katoličku crkvu zbog nedolaska na godišnjicu ubojstva 116 civila u Ahmićima, dok Inicijativa mladih traži da se Hrvatska ispriča zbog zločina

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izrazila je žaljenje što još jedna tužna godišnjica zločina u Ahmićima, u Bosni i Hercegovini, prolazi bez oglašavanja predstavnika vlasti Republike Hrvatske. Pozvali su predstavnike Hrvatske biskupske konferencije i komisije Iusticia et Pax da iskažu solidarnost sa žrtvama, posebno imajući u vidu uznemirujuće poruke poslane s nastupa osuđenog Darija Kordića, poput nedavno održanog skupa u Studenskom domu ‘Stjepan Radić’. ‘Pamtimo ubijene civile u Ahmićima među kojima je najmlađa beba imala samo tri mjeseca’, podsjećaju iz Documente.

S druge strane, izrazili su zadovoljstvo što će na komemoraciji u utorak, na kojoj se očekuje oko 700 ljudi, sudjelovati grupa ratnih veterana iz regije, bivših pripadnika Armije BiH, HVO-a, HV-a, VRSVJ i JNA koji su u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada prisustvovali na više komemoracijama u regiji, pa i onima u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Reagirala je i Inicijativa mladih za ljudska prava podsjećajući na haašku presudu Kordiću, kao i činjenicu da je ratni zločinac nositelj niza najviših odlikovanja. ‘Danas Kordić živi u Hrvatskoj, pojavljuje se na obljetnici HVO-a koja je održana pod službenim pokroviteljstvom predsjednice države te je prije dva tjedna održao predavanje u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. U isto vrijeme, Inicijativi mladih za ljudska prava Studentski centar nije omogućio prikazivanje filma o zločinima u srednjoj Bosni u produkciji MKSJ-a, za koja je među ostalima, odgovoran i Kordić’, upozoravaju iz Inicijative, tražeći da se Kordiću, kao i svim drugim pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, oduzmu odlikovanja, da se održi minuta šutnje na prvoj sljedećoj sjednici Sabora za žrtve Ahmića i da se uputi isprika svim žrtvama za zločine koje su počinili pripadnici HVO-a pod vojno političkom kontrolom Hrvatske te da ih se obešteti.

Danas će pulski SENSE Centar za tranzicijsku pravdu predstaviti novi interaktivni narativ ‘Ahmići: 48 sati pepela i krvi’, posvećen istrazi, rekonstrukciji i procesuiranju zločina počinjenih u Lašvanskoj dolini u travnju 1993. godine.

‘Očekujemo oko 700 učesnika pohoda iz brojnih gradova u BiH, a među njima će biti i ljudi iz Srebrenice. Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca’, kazao je agenciji Fena član Organizacijskog odbora Mujo Trako, ističući kako će na komemoraciji biti i poznati atletičar Amel Tuka.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haaški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića. U Ahmićima su, prema podacima Haaškog tribunala u predmetu ‘Kordić i Čerkez‘, u rano jutro 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba. U Udruženju građana žrtava rata 16. april ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Novosti

Novosti
Autor/ica 16.4.2019. u 10:05