HND traži smjenu ministra Beroša

G. Borković
Autor/ica 26.8.2022. u 17:28

Izdvajamo

  • - Kasnije smo doznali da je u zaključku preskočen niz dijelova koji su trebali biti uzeti u obzir – od telefonskih razgovora do činjenice da nedostaje lijekova u bolnicama. Tri člana Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti ujedno su i članovi Povjerenstva koje donosi stručne smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od Covida. Isto to Povjerenstvo u veljači ove godine donijelo je smjernice po kojem je lijek Paxlovid, onaj koji Matijanić nije mogao dobiti jer ga u Hrvatskoj nema, obavezan za liječenje Covida. O tome na ovoj presici nismo čuli niti riječ. U odgovorima na novinarska pitanja čuli smo samo izbjegavanje i opravdavanja – kazao je Čilić i upozorio na činjenicu da su prije službene objave zaključka pojedini dnevni listovi objavljivali selektirane dijelove dokumentacije koja je išla u prilog tezi da je sustav u slučaju Matijenićeve smrti funkcionirao, što nije istina. Također je podsjetio da je imunologinja Dušanka Martinović Kaliterna, Matijanićeva liječnica, otkrila prijedlog Ministarstva zdravstva da posreduje u kontaktu s novinarkom koja je od njihovog povjerenja kako bi njoj dala intervju, što je ova odbila. - Tražimo konkretan odgovor koji su to novinari od povjerenja Ministarstva zdravstva i koja je uloga Ministarstva u curenju podataka – naglasio je Čimić.

Povezani članci

HND traži smjenu ministra Beroša

Foto: FB

Zbog propusta u radu Povjerenstva koje je trebalo istražiti okolnosti smrti nedavno preminulog Vladimira Matijanića, Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i pozvalo DORH da istraži cijeli slučaj

Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša i najavilo da će stajati uz obitelj Vladimira Matijanića u sudskim procesima protiv pojedinaca i institucija odgovornih za njegovu smrt.

Na tiskovnoj konferenciji u petak predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je da zbog propusta u pružanju zdravstvene skrbi nedavno preminulom novinaru Matijaniću, kao i skandaloznim priopćenjem Povjerenstva koje je trebalo istražiti uzroke smrti, premijer Andrej Plenković treba smijeniti Beroša.

– Upozoravali smo da sumnjamo kako će doći do zataškavanja. Zato HND sada više ne traži ostavku, nego smjenu Vilija Beroša. Za ono što se dogodilo Matijaniću, koji je ovakvim postupanjem drugi put ubijen, smatramo odgovornim cijelu Vladu – naglasio je Zovko, ističući da cilj HND-a nije generaliziranje cijelog zdravstvenog sustava, u kojem ima puno vrijednih liječnica i liječnika kao i ostalog osoblja, nego ukazivanje na onaj njegov loš dio i ljude koji se kriju iza svojih funkcija.

– Želim jasno reći da HND stoji uz obitelj Matijanić i njegovu životnu partnericu u svim pokrenutim postupcima protiv pojedinaca i institucija, a stajat ćemo iza njih i u procesima koji će tek početi – kazao je Zovko.

Prema tvrdnjama Đurđice Klancir, novinarke Net-a, ministar Beroš je, zajedno s cijelim Povjerenstvom koje je trebalo istražiti uzroke Matijanićeve smrti, pokazao da ne zagovara građane i građanke, što bi mu trebala biti dužnost, nego da stoji njima nasuprot, na drugoj strani.

– Nastupili su kao dio struke koja nastoji pomoći onima čija je zadaća bila da pomognu pacijentu Matijaniću kao i svim ostalim građanima. Dobili smo jednu stranu i to je strahovito važno da osvijestimo. Vlada bi, međutim, tu trebala biti za sve nas. Ministarstvo zdravstva nije predstavnik pojedinih zdravstvenih radnika, nego je tu radi pacijenata. Beroš na posljednjoj tiskovnoj konferenciji nije bio tu ni za Vladimira Matijanića kao čovjeka, kao niti za sve druge pacinete – kazala je Đurđica Klancir, podsjetivši da je Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić vrlo hrabro i detaljno opisala njegove posljednje dane, a da unatoč tome nitko od članova Povjerenstva nije smatrao potrebnim da razgovora s njom.

– Oni su sjeckali komadić po komadić dijagnoze da bi prikrili cjelinu, a nisu se niti zainteresirali o njegovim zadnjim satima. To ih nije zanimalo. Rekli su da su se držali dokumentacije. Došlo je vrijeme da se cijeli slučaj sagleda do posljednjeg detalja. Nadamo se da ćemo doći do pune istine i da će se razmotriti i ovo svjedočanstvo. Povjerenstvo je zapravo branilo sustav. Nijedna poruka od onih koji su poslali nije se odnosila na propitivanje je li se dogodilo nešto krivo i je li dopustiva onakva komunikacija s pacijentima. Zato HND traži odgovornost i punu istinu koja će uvažiti i ono što tvrdi druga strana, a što je važno za sve građane – ustvrdila je Klancir, istaknuvši da je došlo vrijeme da se Beroš konačno suoči sa stanjem u zdravstvenom sustavu koji je izgubio iz fokusa pacijenta.

Iz onoga kako je Beroš zaključio presicu, očito je da on smatra da je slučaj zaključen. Mi, međutim, od DORH-a očekujemo da ga istraži do kraja – zaključila je.

Ilko Čimić, novinar Indexa, postupke Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i članova Povjerenstva nazvao je neprihvatljivima. Podsjetio je da su HND i mediji tražili imena članova Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti, ali da ih nisu dobili sve dok nije donesen zaključak po kojem nije bilo značajnih stručnih propusta.

– Kasnije smo doznali da je u zaključku preskočen niz dijelova koji su trebali biti uzeti u obzir – od telefonskih razgovora do činjenice da nedostaje lijekova u bolnicama. Tri člana Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti ujedno su i članovi Povjerenstva koje donosi stručne smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od Covida. Isto to Povjerenstvo u veljači ove godine donijelo je smjernice po kojem je lijek Paxlovid, onaj koji Matijanić nije mogao dobiti jer ga u Hrvatskoj nema, obavezan za liječenje Covida. O tome na ovoj presici nismo čuli niti riječ. U odgovorima na novinarska pitanja čuli smo samo izbjegavanje i opravdavanja – kazao je Čilić i upozorio na činjenicu da su prije službene objave zaključka pojedini dnevni listovi objavljivali selektirane dijelove dokumentacije koja je išla u prilog tezi da je sustav u slučaju Matijenićeve smrti funkcionirao, što nije istina. Također je podsjetio da je imunologinja Dušanka Martinović Kaliterna, Matijanićeva liječnica, otkrila prijedlog Ministarstva zdravstva da posreduje u kontaktu s novinarkom koja je od njihovog povjerenja kako bi njoj dala intervju, što je ova odbila.

– Tražimo konkretan odgovor koji su to novinari od povjerenja Ministarstva zdravstva i koja je uloga Ministarstva u curenju podataka – naglasio je Čimić.

Portalnovosti.com

G. Borković
Autor/ica 26.8.2022. u 17:28