HGK promovira Varšavsku, a ne Zagrebačku burzu

Autor/ica 1.6.2011. u 01:03

HGK promovira Varšavsku, a ne Zagrebačku burzu

Hrvatska gospodarska komora (HGK) odlučila se ‘umiješati’ na domaće tržište kapitala. No, nije riječ o traženju načina kako oživjeti već neko vrijeme zamrlo tržište dionica u Hrvatskoj, nego kako hrvatskim kompanijama olakšati odlazak s tog tržišta. Idućega tjedna, u četvrtak, svim brokerkim kućama, investicijskim i mirovinskim fondovima, bankama i osiguravajućim kućama bit će predstavljena Varšavska burza. Prezentacijom pod nazivom “Varšavska burza – najdinamičnije tržište Srednje i Istočne Europe” financijskoj industriji predstavit će aw Ludwig Sobolewski, čelni čovjek Varšavske burze, kao i njegovi mnogobrojni suradnici. “Prezentacije su vezane za glavne djelatnosti Varšavske burze s posebnim usmjerenjem na mogućnosti poslovne suradnje s gospodarskim subjektima u Hrvatskoj”, stoji u pozivu HGK koji je odaslan na stotine e-mail adresa financijske industrije.

Doprinos gospodarstvu
Na Zagrebačkoj su burzi, najvećem tržištu kapitala u ovom dijelu Europe, naravno, osupnuti. “Bili smo vrlo iznenađeni ovakvim konceptom prezentacije Varšavske burze pri HGK. Naime, mišljenja smo da je u interesu hrvatskog tržišta kapitala promicanje ponajprije uvrštenja na domaće tržište, a da ih pri tome savjetuju domaći savjetnici koji imaju ekspertizu u ovom polju i dobro poznaju prilike na domaćem tržištu kapitala”, izjavila je za Poslovni dnevnik Ivana Gažić, predsjednica Uprave ZSE.Ističe kako zakonom jest dozvoljeno uvrštenje vrijednosnih papira na strana tržišta i to nije upitno. “Ali doprinos domaćem gospodarstvu najveći je kroz uvrštenje kompanija upravo na lokalno tržište, pa je pitanje čiji se interesi ovakvom prezentacijom zapravo štite?”, pita se Gažić.Iz HGK poručuju da je namjera informiranje sudionika hrvatskog tržišta kapitala s načinom rada i razlozima uspješnosti Varšavske burze. “Zagrebačka burza je do sada nekoliko puta imala prezentacije svojih usluga, u okviru udruženja HGK. Ukoliko ZSE pokaže interes za ovakvim načinom predstavljanja HGK je na raspolaganju s cjelokupnim sustavom”, poručuju iz komore.U programu gospodarske komore, ističe se ono koje će održati Robert Kwiatkowski, zamjenik direktora Odjela za razvoj tržišta Varšavske burze. On će izložiti ponudu te burze hrvatskim kompanijama. Domaće kompanije već su u nekoliko navrata izražavale interes za listanjem na Varšavskoj burzi, no dosada niti jedna od njih nije to i provela.

HGK pod vodstvom Nadana Vidoševića zanemaruje Zagrebačku burzu koju vodi Ivana Gažić/PXL HGK pod vodstvom Nadana Vidoševića zanemaruje Zagrebačku burzu koju vodi Ivana Gažić/PXL

Kako u Varšavu?
Poljaci će prezentirati i način kako uspješno koristiti inicijalnu javnu ponudu, koja je uloga financijskog savjetnika i brokerske kuće te koji su pravni aspekti u procesima IPO-a. Poljska burza strateški se opredijelila kao mjesto kamo manje europske kompanije odlaze žele li prikupiti svježi kapital izdavanjem dionica. Od početka godine na toj je burzi provedeno sedamdesetak IPO-a što je rekordna razina i znatno više od 25 ponuda u istom razdoblju lani. Među njima je i osam kompanija iz inozemstva.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 1.6.2011. u 01:03