GS: HDZ je već krenuo u izazivanje vanrednog stanja

tačno.net
Autor/ica 4.1.2018. u 14:34

GS: HDZ je već krenuo u izazivanje vanrednog stanja

Građanski savez poziva partnere HDZ-a i Dragana Čovića u vlasti, SDA i SBB, da se, ili saberu i sazovu sjednicu Parlamenta Federacije BiH, ili da odstupe iz vlasti ili da narod obavijeste o namjerama koje planiraju poduzeti da bi deblokirali rad federalnih institucija, stoji u saopštenju GS.

‘Činjenica da HDZ aktivno blokira rad federalnih i državnih institucija pokazuje da su Čović i družina donijeli odluku da krenu u proizvođenje vanrednog stanja. Činjenica da to još uvijek rade institucionalnim sredstvima i ne znači da kada se za to ukaže prilika neće posegnuti i za nasilnim. HDZ-ovo odbijanje da učestvuje u radu federalnih i državnih institucija se već sada može opisati kao tzv. „hrvatska samouprava“ institucionalnim sredstvima.

GS poziva Čovićeve koalicione partnere, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića da preuzmu odgovornost za ulazak u vlast sa otvoreno neoustaškom strankom kakva je HDZ i saopšte narodu kada će usvojiti budžet.

Mi u GS-u ovim putem pozivamo i omiljenog HDZ-ovog ministra u Vladi Federacije BiH, Aljošu Čamparu da sa istom prilježnošću kojom se bavi porodicama opozicije u Sarajevu, započne da se bavi i svojim poslom. Drugim riječima, da umjesto što se bavi osiguranjem kandidature Denisa Zvizdića za Predsjedništvo BiH u ime SDA koristeći državne resurse, objasni građanima FBiH kako planira zaustaviti očito kršenje Ustava FBiH, odnosno zakona koji regulišu rad njene najvažnije institucije – parlamenta.

Mi u GS-u smatramo da je ovakvo ponašanje HDZ-a nastavak već ranije započetog političkog, diplomatskog i medijskog rata koji protiv BiH vodi sadašnja vlast Republike Hrvatske. Naime, nakon presude zločinačkoj Herceg-Bosni, jasno je da u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakva autentična politička volja koja se predstavlja kao hrvatska, nego da je riječ isključivo o projektu zvaničnog Zagreba.

Građanski savez poziva ovim putem i međunarodnu zajednicu da pokaže djelić volje koji je pokazala kada je BiH trebalo zadužiti kod pljačkaških evropskih banaka i osigura da se njeni neustaški favoriti u vlasti vrate u institucije. U suprotnom, međunarodna zajednica će još jednom biti suodgovorna za posljedice Hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini. HDZ je stranka koja ima istoriju nasilja, kako tokom rata, tako i poslije rata i krajnje je vrijeme da se prijetnjama nasiljem i nestabilnošću stane u kraj. Pa makar one dolazile od obožavatelja Slobodana Praljka’, stoji u saopštenju Građanskog saveza.

tačno.net
Autor/ica 4.1.2018. u 14:34