GS: Čović se iz Brisela vratio ohrabren da krene u nasilje

tačno.net
Autor/ica 3.2.2018. u 10:53

GS: Čović se iz Brisela vratio ohrabren da krene u nasilje

“Građanski savez (GS) ovim putem još jednom upozorava na sada već jasno iskazanu namjeru Dragana Čovića da krene u nasilje prije ili odmah nakon opštih izbora planiranih za jesen ove godine. Podsjećamo da je Čović, inače produžena ruka zagrebačke neuostaške politike, iz Brisela otvoreno prijeti eskalacijom nasilja ukoliko ne bude usvojen HDZ-ov rasni prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Građanski savez mjesecima upozorava da ono što je Čović danas izgovorio, a izgovorio je da će mobilizirati “hrvatski narod”, može dovesti do pokušaja rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nasilnim putem. Dok je SDA pokušavala relaksirati odnose sa Čovićevom neoustaškom politikom, a novopridošli članovi SDP-a slavili tzv. Dan RS-a, mi smo upozoravali i zbog toga trpili insinuacije i klevete medijskih lakeja Dragana Čovića koji su nas optuživali da pozivamo na rat.

Čovićev briselski poziv na nasilje, otklonio je i posljednju sumnju u to da HDZ preko svoje organizacije za rušenje ustavnog poretka (tzv.HNS) želi uspostaviti paralelni sistem vlasti u Federaciji, nasilnim rušenjem ustavnog poretka i obnovom tzv. Herceg Bosne.

Potpuno svjestan toga da u parlamentarnoj proceduri ne može dobiti podršku za ostvarivanje političkih ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata jer na to njegovi koaliconi partneri ne mogu jer ne smiju pristati, Čović je podršku za svoja rasna rješenja, ali i zeleno svjetlo za otpočinjanje nasilja tražio u Briselu.

Želimo istaći da se Dragan Čović sa “briselskih pregovora” vratio ohrabren kao što se sa Lisabonskih pregovora ohrabren vratio Radovan Karadžić. Sve ostalo je historija genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Ako nas je historija ičemu naučila, naučila nas je tome da će Evropa mirno posmatrati nasilje u Bosni i Hercegovini kojeg se Dragan Čović i HDZ uz punu informativnu, obavještajnu, diplomatsku, a nije isključeno i vojnu podršku Republike Hrvatske, spremaju poduzeti.

Stoga pozivamo građane Bosne i Hercegovine da izvrše demokratski pritisak na one nosioce vlasti koji barem deklarativno stoje na liniji odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ne zbog toga što vjerujemo u njihovu sposobnost, nego upravo suprotno, zato što smatramo da su nesposobni. Vrijeme koje je pred nama, sudbina naše djece, ne dozvoljava nam da nas u odsutnom trenutku vode nesposobni. Njihova nesposobnost mora danas doći na vidjelo, jer će već sutra biti kasno”, stoji u saopćenju GS-a.

tačno.net
Autor/ica 3.2.2018. u 10:53