Godinu dana poslije: Još nema pravde za malu Dženu Gadžun

Elmedina Šabanović
Autor/ica 15.11.2022. u 16:43

Godinu dana poslije: Još nema pravde za malu Dženu Gadžun

Foto: T.S./Klix.ba

Ni godinu dana nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, nadležne institucije u Kantonu Sarajevo nisu uradile ništa u svrhu rješavanja ovog slučaja. Jučer su, 14. novembra, njeni roditelji protestnim okupljanjem ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo poslali poruku kantonalnom ministarstvu zdravstva i tužilaštvu. Tražili su pravdu.

Na jučerašnjem protestnom okupljanju, uz sramotnu malu podršku građana, roditelji preminule Džene Gadžun poručili su da očekuju od Tužilaštva Kantona Sarajevo da uradi nešto po ovom slučaju. Njih je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić jučer pozvao na sastanak u njegovu kancelariju, što su oni odbili traživši da on izađe i pred svima da odgovore.

U izjavi za portal Tacno.net Amila Gadžun je kazala kako Ministarstvo nije smjelo dozvoliti operaciju, kako nisu nadgledali rad nad privatnim ordinacijama te da su radili sve protiv zakona.

„Muris je prije par mjeseci poslao pismo ministru, na pismo nismo dobili odgovor, nego se ministar oglasio javno putem svoje stranice. Nakon toga mi smo odlučili tražiti odgovore od njega, a pošto je odabrao prvi javnu komunikaciju tražili smo da ovaj put izađe pred nas i novinare i odgovori šta ima. Na dan naših protesta pozvao nas je u svoj kabinet na razgovor, naravno mi smo odbili jer ne želimo kriti od javnosti njegove odgovore na naša data pitanja. Htjeli smo lično da mu postavimo jedno važno pitanje, ‘Zašto je zatvorio ordinaciju Suada Rožajca, a da nije javnost obaviještena? Gdje sada da tražimo dokumentaciju naše preminule Džene?’. Htjeli smo čuti javno odgovor da nas sve upozna s tim“, istakla je Amila.

Foto: RSE

Kako je navela, da je ministar izašao pred njih i novinare, pročitali bi mu par zakona koji su prekršeni u radu privatnog zdravstva. Kako kaže, njihov sljedeći korak je Kantonalna bolnica Zenica od koje je sve počelo nakon čega će ići u ljekarske komore.

„Iz Tužilaštva KS-a tvrde da su poduzeli sve moguće radnje po pitanju našeg slučaja, jučer su nam rekli da čekaju taj glavni nalaz vještačenja koji treba da stigne, bez kojeg ne mogu ništa dalje raditi“, kazala je Amila.

Tokom jučerašnjih protesta oglasili su se i Tužilaštvo KS-a i ministar zdravstva KS-a Haris Vranić.

Vranić je pozvao Tužilaštvo Kantona Sarajevo da, kako je naveo, bez odlaganja utvrdi koji su stvarni razlozi smrti djevojčice Džene, te da je Ministarstvo zdravstva KS-a učinilo sve što je moglo učiniti, tj. prikupilo dokumente, koji se odnose na ovaj slučaj, te ih ustupilo kantonalnom tužilaštvu.

Iz Tužilaštva KS kazali su da su u predmetu utvrđivanja okolnosti smrti djevojčice do sada proveli više radnji dokazivanja.

“Među kojima su: uviđaj na licu mjesta u privatnoj klinici, po naredbi tužilaštva izvršena je obdukcija oštećene, na prijedlog tužilaštva sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju”, istakli su.

Najavili su i da će ovisno o ishodu, donijeti odluku o daljem postupanju, te eventualno provođenju drugih radnji, a sve u cilju donošenja tužilačke odluke.

Podsjećamo, dvoipogodišnja djevojčica Džena Gadžun preminula je nakon komplikacije zdravstvenog stanja koja se desila nakon operacije u privatnoj sarajevskoj zdravstvenoj ustanovi “Bejtović”. Kako je ranije pisao N1, operacija dvogodišnje Džene Gadžun u opštoj anesteziji koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom) završila je fatalno. I drugo, opšta anestezija je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan.

Iako je prošlo godinu dana od smrti male Džene Gadžun, slučaj nije riješen. Ovo je samo još jedan u nizu mnogih slučaja u našoj državi koji ukazuje na to da je naš sistem totalno zakazao. I tako će i biti dok odgovorne osobe ne stanu pred lice pravde.

Elmedina Šabanović
Autor/ica 15.11.2022. u 16:43