Glavni odbor SNSD Milorada Dodika usvojio strateški dokument o prenosu nadležnosti sa nivoa BiH

S.D.
Autor/ica 29.10.2021. u 10:31

Izdvajamo

  • “Narodna skupština zadužuje Vladu RS da, u koordinaciji sa predsednikom RS, pripremi tekst Ustava RS kojim će potvrditi sva nadležnosti RS, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. Novim ustavom RS, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad RS, a Pale kao prestonica RS”, navedeno je u Deklaraciji.

Povezani članci

Glavni odbor SNSD Milorada Dodika usvojio strateški dokument o prenosu nadležnosti sa nivoa BiH

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da Republika Srpska započinje proces „vraćanja nadležnosti“ sa nivoa BiH.

Na Glavnom odboru stranke u četvrtak uveče na Palama usvojen je strateški dokument, u kojem se navodi da „ukoliko ne dobiju svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, Republika Srpska će aktivirati pravo na samoopredeljenje“, prenosi portal istraga.ba koji je imao uvid u strateški dokument SNSD.

U slučaju da dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će, piše sarajevski portal, „silom biti zabranjeno delovanje na teritoriji Republike Srpske“.

Dodaje se da ovaj proces, takođe, uključuje donošenje odluke o proglašenju ništavnim zakona o Sudu, Tužilaštvu i svim drugim aktima koje je nametnuo Visoki predstavnik i usvojila Parlamentarna skupština BiH.

„Nakon toga sledi zabrana rada organa i institucija nastalih iz tih zakona na prostoru RS sa utvrđenim rokom u kojem treba same da odsele“ u suprotnom će to biti učinjeno uz intervenciju organa Republike Srpske, navedeno je u dokumentu, piše istraga.ba.

Ukazuje se da bi u narednim sedmicama Vlada RS bi trebalo da uputi u Narodnu skupštinu RS set zakona kojima će biti vraćane nadležnosti RS, a kojima će BiH biti vraćena na ustavno stanje. „Jedini način za opstanak BiH jeste poštovanje Ustava BiH.

U suprotnom, navodi se, ako ovakav realan i svrsishodan pristup Republike Srpske naiđe na osporavanje, Republika Srpska će aktivirati pravo naroda na samoopredeljenje“, stoji u Informaciji o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo BiH i postupku vrćanja nadležnosti.

“Republika Srpska”, piše u preambuli usvojene Deklaracije, “polazeći od jasne podele nadležnosti između BiH i entiteta po članu 3.3.a. Ustava BiH po kojoj sve vladavine i ovlašćenja koje u ovom Ustavu nisu izričito dodeljene institucijama BiH, pripadaju entitetima, koristeći suprematiju člana 3.3. nad svim ostalim odredbama Ustava BiH, putem Narodne skupštine RS donosi Deklaraciju o ustavnim principima”.

Piše i da su odbrana i vojska, po Dejtonskom sporazumu, nadležnost entiteta, što, navodi se, potvrđuje član 5.5. Ustava BiH. „Svaki član Predsedništva BiH, po službenoj dužnosti, ima ovlašćenja civilnog komandovanja oružanim snagama. Nijedan entitet ne sme pretiti ili koristiti silu protiv drugog entiteta, a oružane snage jednog entiteta, ni pod kojim uslovima, ne smeju ulaziti ili se zadržavati na području drugog entiteta bez saglasnosti vlade drugog entiteta i Predsedništva BiH”.

U okviru tačke 10.2. obrađeni su, ukazuje se, indirektni porezi, odnosno način finansiranja institucija BiH.

Kada je u pitanju pravosuđe, u Deklaraciji se podseća na zaključke NSRS-a od 25. februara 2004. kao i na odluku Ustavnog suda BiH broj od maja 2006. citirajući navod da međuentitetski sporazumi nisu deo Ustava BiH. Stoga će, dodaje se, SNSD Narodnoj skupštini predložiti i određene zaključke u vezi sa nadležostima.

“Narodna skupština zadužuje Vladu RS da, u koordinaciji sa predsednikom RS, pripremi tekst Ustava RS kojim će potvrditi sva nadležnosti RS, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. Novim ustavom RS, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad RS, a Pale kao prestonica RS”, navedeno je u Deklaraciji.

Danas.rs

S.D.
Autor/ica 29.10.2021. u 10:31