Evropske socijaldemokrate traže od Brisela konkretne akcije protiv Dodika

RSE
Autor/ica 2.2.2023. u 09:45

Evropske socijaldemokrate traže od Brisela konkretne akcije protiv Dodika

foto: arhiva

Grupacija evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) zatražila je od nadležnih u Evropskoj komisiji da preduzmu konkretne akcije protiv predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

U pismu, koje je 1. februara upućeno predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Oliver Varhelyi) izražava se “ozbiljna zabrinutost” zbog nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini.

U pismu se spominje obeležavanje neustavnog dana Republike Srpske, održano 9. januara u istočnom Sarajevu. Evroposlanici su u pismu tu manifestaciju okarakterisali i kao ilegalnu.

Ističe se da je na toj manifestaciji prisustvovao, između ostalih, i sin predsednika Aleksandra Vučića Danilo, kao i da je Dodik dodelio orden ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ocenjuje se da je održavanje manifestacije samo poslednja eskalacija tekuće secesionističke retorike i aktivnosti Milorada Dodika, koji je nedavno sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država.

“Ne može se nastaviti namerno ugrožavanje jedinstva BiH od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika. Posle događaja od 9. januara, očekujemo odlučnu akciju komisije, uključujući komesara za proširenje EU Olivera Varheljija”, ističe se u pismu evropskih socijaldemokrata, druge po veličini grupacije u Evropskom parlamentu.

Evropski zastupinici iz redova socijaldemokrata izrazili su iznenađenje što je izostala aktivnija osuda od strane Evropske komisije.

“Verujemo da je apsolutno neophodno da umesto retroaktivnog reagovanja, Evropska komisija proaktivno stupi u kontakt sa relevantnim vlastima kako bi sprečila neustavne marševe i izjave poricanja genocida i podrži federalne institucije BiH, uključujući tužioce, da preduzmu brze mere ako je potrebno”, navodi se u ovom pismu.

U rezoluciji usvojenoj 18. januara, Evropski parlament je ponovio poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv “destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika”.

Govoreći na obeležavanju neustavnog praznika Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta, izjavio je da “ovaj prostor pripada Srbima koji su 9. januara formirali svoju Republiku Srpsku”.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj deo BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Dan RS je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) tri puta proglasio neustavnim, a Venecijanska komisija diskriminatornim.

RSE

RSE
Autor/ica 2.2.2023. u 09:45